2013-04-09

Panna Cotta kókusztejből, karamellizált eperrel



A Panna Cotta egy Észak-Itáliából származó, hagyományos olasz desszert, tejpuding. Tejből és tejszínből készül, cukor, vanília és zselatin hozzáadásával. Jól lehűtve, különböző gyümölcsökkel – áfonyával, eperrel, málnával, karamell- és csokoládéöntettel tálalják. Széles a skála. Elkészítése egyszerű, gyors, a siker garantált.
A panna cottát én most kókusztejből készítettem el, és az epret karamellizáltam, mert még nem találtam elég ízesnek, édesnek.


Hozzávalók: 

- a panna cottához: 400 ml (1 doboz) kókusztej, 50 g cukor, 5-6 g zselatinpor, 1 vaníliarúd

- a karamellizált eperhez: 250 g eper, 2 ek barna nádcukor (muskovado), 2 g vaj, balzsamecet és rózsabors, ízlés szerint

Elkészítés:

Egy fazékban keverjük össze a kókusztejet a cukorral, adjuk hozzá a felvágott vaníliarúd kikapart belsejét (tegyük bele a héját is, de azt a zselatin bekeverése előtt távolítsuk el), és mérsékelt tűzön forraljuk fel. Amikor a cukor teljesen elolvadt, vegyük le a fazekat a tűzhelyről, és adjuk hozzá az előzőleg kevés hideg vízben feloldott zselatint. Keverjük alaposan össze, és a kész krémet öntsük tetszőleges formákba. Én általában poharakat, szufléformákat vagy kis tálkákat használok. 
Az eperöntethez egy serpenyőben karamellizáljuk a cukrot, adjuk hozzá a vajat, amikor a vaj elolvadt, keverjük bele a szeletekre vágott epret, forgassuk össze, és vegyük le a tűzről. Locsoljuk meg balzsamecettel, szórjuk meg rózsaborssal, és hagyjuk kihűlni.
Tálalhatjuk a formákban, vagy a formákból tányérra kiborítva, a gyümölcsökkel diszítve. 
A panna cottát javasolt a fogyasztás előtti napon elkészíteni.
Az ideális állag elérése érdekében, a zselatinból a lehető legkevesebbet használjuk, amitől a panna cotta már megszilárdul, de nem lesz gumiszerű.
  

6 megjegyzés:

nina írta...

Ez igazán varázslatosan néz ki. Még sosem ettem panna cottát, de szívesen megkóstolnám. Jó ötlet a karamellizált eper, még tényleg nem igazán édes. Más cukorral is elkészíthető?

trollanyu írta...

Hát nálunk mindig lehetne karamellizálni az epret, mert mindig egyforma ízetlen:) Nagyon jó lett a desszerted, kókusztejjel én is ki fogom próbálni:)

teller-cake írta...

Gyönyörű és csábító nagyon! Még sosem próbáltam ezt a desszertet - pedig egy mákos verziót már régóta kinéztem - de most hagyom magam elcsábulni rá...;-)

Marka írta...

Hú, nagyon jól néz ki, ki fogom próbálni kókusztejjel én is :-)

wanna írta...

Tényleg nagyon jó a panna cotta a karamellizált eperrel. Meg merem kockáztatni, nem kell hozzá nagy bátorság :), még finomabb, mint a friss eperrel. Ezért is szoktam a szuflét vagy különböző pitéket langyosan tálalni, egy gombóc vanília fagylalttal, ez a fordított eset. A kókusztej pedig még különlegesebbé teszi.

Elisabeth írta...

Anna, ez is nagyon csodás és finom a karamizált eperrel! Hogyan is tudtam ezt el mulasztani? Örvendek hogy rá kattintottam az uj postodrol. Köszi a fantasztikus receptet!