2013-04-18

Rozmaringos sült édesburgonya



Az édesburgonya – vagy batáta – neve ellenére nem rokona a burgonyának, csak alakjában hasonlít rá; ugyanis a burgonya a gumó, az édesburgonya pedig maga a gyökér. Főbb fajtái a lila héjú, fehér húsú és a sárgás-pirosas héjú, narancssárga húsú édesburgonya, előbbi íze a gesztenyéhez, utóbbié a sütőtökhöz hasonlít. Gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban.
Készíthető belőle köret, snack, süthető, főzhető, grillezhető. Én most sütőben rozmaringgal sütöttem.


Hozzávalók: 2-3 kisebb édesburgonya, 1 ek olívaolaj, 2-3 cikk fokhagyma, pár szál rozmaring, só, ízlés szerint
 

Elkészítés: 
Az édesburgonyát hámozzuk meg, és vágjuk hosszában 6-8 cikkre a burgonya méretétől függően. Egy serpenyőben hevítsük fel az olajat, és dobjuk bele a kés élével szétlapított fokhagymát, süssük 1-2 percig. Ezután a fokhagymát vegyük ki az olajból, a továbbiakban nincs rá szükség, csak az olajat ízesítettük meg vele. De használhatunk eleve fokhagymás olívaolajat is. Egy nagy tálban keverjük össze a fokhagymás olajat, az apróra vágott rozmaringot, a sót, és jól forgassuk bele a felvágott burgonyát, hogy az olaj mindenhol jól bevonja. 
Melegítsük fel a sütőt 230°C fokra, és a burgonyacikkeket egy rétegben sütőpapírra helyezve süssük 25-30 percig, vagy ameddig a szeletek megsülnek, szép ropogósra pirulnak. A sütési idő felénél fordítsuk meg a burgonyákat. Tálaljuk forrón, megszórhatjuk nagy szemű sóval, de adhatunk hozzá különböző mártogatósokat/dipeket is.


8 megjegyzés:

trollanyu írta...

De szeretjük, én joghurtba mártogatva leginkább:) Ma én is pont egy édesburgonyás ételt főztem:)

marisz57 írta...

Ma vettem életemben először batátát. Most receptet keresek hozzá, lehet, hogy ez lesz az egyik választott.

Műkedvelő Hedonista írta...

Vitathatatlan, hogy ez a fotó hibátlan :)

Viki írta...

Ó de csábító ! Annira sajnálom, hogy nálunk soha sem találkoztam még batátával :(

Hankka írta...

Nagyon guszta, kipróbálásra érdemes! :)

Elisabeth írta...

Nem tudom mi történt de sejtem mióta át kapcsoltam a Google +-ra azóta át lett a profil követésem is változtatva...most ujra kellett hogy be iratkozzak a te blogodra is követni! Nem is tudom honnan szeretzték ezt a ócsmán profil fotómat!

Az édes sült krumplid fantasztikus a a friss rozmaringal. Én is teljesen egyformán készitettem, de csilli paprikával szórva, ami kissé csipős, de mégis édes, és ropogós volt. Guszta, és finom, a tiéd! xoxo

marisz57 írta...

Wanna, légyszíves, nézz be a blogomba, van ott számodra valami meglepetés.

wanna írta...

Köszi!