2013-05-23

Spárga hollandi mártással, szezámmaggal, rózsaborssal



Már nem sokáig tart a spárgaszezon, érdemes még kihasználni ezt az időt, mert spárgából nagyon gyorsan elkészíthető, igazán különleges fogásokat varázsolhatunk az asztalra. A spárga lényegében mindenféle étel elkészítésére alkalmas, a salátáktól kezdve a leveseken át az egytálételekig.
Most meleg előételt készítettem belőle, hollandi mártással.
A hollandi mártás a francia konyha egyik legismertebb mártása, a meleg mártásokhoz tartozik, igazán halakhoz és zöldségekhez illik. Elkészítése igényel egy kis gyakorlatot, mert, ha nem megfelelő hőmérsékleten készítjük, a tojás kicsapódik és a mártás összeesik. A mártás minősége nagyban függ a felhasznált vaj minőségétől is.


Hozzávalók: 500 g fehér spárga, 2 tojás sárgája, 2 ek víz, 100 g vaj, só, rózsabors, citrom, fekete és fehér szezámmag

Elkészítés:
A spárgákat mossuk meg, fás végeit vágjuk le, és egész hosszukban vékonyan hámozzuk meg. A fehér spárga tisztítása ebben különbözik a zöld spárga tisztításától, ahol csak a sípok alsó negyedét kell meghámozni. A spárgákat csomóba kötve, forrásban lévő vízben főzzük meg, melybe tegyünk sót, egy kevés cukrot és 1 kk vajat. A fazékba annyi vizet tegyünk, hogy a sípok csak gőzben párolódjanak. A főzési idő kb. 10-15 perc, így a spárga roppanós marad. 
Közben készítsük el a mártást, amihez először is olvasszuk fel a vajat, és tartsuk melegen. (Ez egy gyors variáció, ha teljesen szakszerűen akarjuk elkészíteni a mártást, akkor a vajat tisztítani kell, vagyis ghi-t készíteni.) A tojások sárgáját egy lábasban keverjük ki a sóval, adjuk hozzá a vizet és alacsony hőfokon, habverővel keverjük folyamatosan, amíg könnyű habos masszát nem kapunk. Az ilyen módon készített, tojássárgájából és vízből álló masszát sabayonnak nevezik. Levéve a tűzről hagyjuk kissé hűlni, majd lassan öntsük hozzá a langyos vajat. Végül adjunk hozzá egy negyed citrom levét. Tálaljuk azonnal, megszórva a kétféle szezámmaggal és az összemorzsolt rózsaborssal. A mártást a spárgákra önthetjük, vagy tálkában mellé adjuk.


2 megjegyzés:

mellissina2 írta...

Valamikor régen megpróbálkoztam ezzel a recepttel,na nem sikerült,azóta nem próbáltam.A spárga miatt!

wanna írta...

Mellissina, még egy próbát megér, hajrá!