2013-05-21

Spárgakrémleves mentalevéllel, sáfrányos krutonnal



A spárgaleves, szerintem, fehér spárgából az igazi. A spárga nagyon sok értékes ásványi anyagot, vitamint tartalmaz, ezért fogyasztása igencsak javasolt. És, ha ez nem lenne elég, akkor még megemlíthetjük a „szépségét” is, mert szép és látványos fogások készülhetnek belőle: csőben sütve, párolva, salátának, egytálételnek, köretnek. Jellegzetes aromája miatt különösebb fűszerezést nem igényel, de zöld fűszerekkel még változatosabbá tehetjük.
Adhatunk hozzá lestyánt, petrezselymet, mentalevelet, de reszelhetünk rá parmezánt is, ízlés szerint. 

Hozzávalók: 300 g fehér spárga, 1 l csirkealaplé, 1 tojás sárgája, 100 ml tejszín, 1 kk vaj, frissen só, frissen őrölt fehér bors, reszelt szerecsendió, friss mentalevél

A krutonhoz: 1 mg sáfrány, zsemle vagy kenyér és 1 ek olaj

Elkészítés: 

A spárgákat alaposan mossuk meg, fás végeit vágjuk le és hámozzuk meg. A spárga hámozásáról, már korábban itt írtam. A levágott végeket és héjat, mivel sok értékes anyagot tartalmaz, ne dobjuk ki, hanem kevés sós vízben, a vajjal főzzük kb. 30 percig. A főzővízhez adható egy kávéskanálnyi cukor is. 
Közben készítsük el a krutont, melyhez vágjuk kis kockákra a kenyeret, bagettet, vagy zsemlét, és egy serpenyőben a felhevített olajon, melybe belekevertük a sáfrányt, folyamatos kevergetés mellett, pirítsuk meg. Ha kész, szedjük papírtörlőre. 
A spárgavégek és héjak leszűrt főzőlevét öntsük az alapléhez, és főzzük meg benne a 3-4 cm-re feldarabolt spárgát a spárgafejek nélkül. Ha a spárga megpuhult, adjuk hozzá a spárgafejeket és 2-3 perc alatt főzzük készre.
A spárgafejeket szedjük ki a főzőléből és tegyük félre a tálaláshoz. 
A spárgavégeket turmixoljuk össze, ízesítsük sóval, frissen őrölt fehér borssal, szerecsendióval. A tojássárgáját egy kézi habverővel keverjük el a tejszínnel, folyamatos kavarás mellett adjuk a leveshez, és mérsékelt tűzön forraljuk össze. A krémlevest tálaljuk az apróra vágott mentalevelekkel, a félretett spárgafejekkel és a krutonnal.

2 megjegyzés:

trollanyu írta...

Ez így igaz, a leves fehér spárgából finom, de itt csak a zöldet árulják, nem értem miért. Pedig a spárgaleves az egyik legnagyobb kedvencem:)

mellissina2 írta...

Nagyon szeretném,imádom a krémlevest,de spárgát még nem mertem,mert fogalmam sincs a technikájához,melyik a jó és melyik nem!
Guszta nagyon!!!!