2014-04-02

Mogyorós zabkeksz




Közeledik húsvét, a kereszténység legnagyobb ünnepe. Mivel nem vagyok mesterszakács, cukrász pláne, konyhatúra lévén, már én is a „főpróbánál” tartok. Múlt héten készítettem töltött húst, barátaim kérdezték is, mi történt, gyakorolok? Gyakoroltam, megjegyzem, jól sikerült. Most kerültek sorra a kekszek, a sütemények.
Korábban már többféle kekszet sütöttem csokival-mandulával, nagy kedvenc a Florentine, a Madeleine, a Financiers, de zabpelyhet eddig még a reggeli joghurtomon kívül semmibe nem raktam. Több receptet elolvastam, ez lett belőle. Mindenki „oda volt érte”. Jelentem a főpróba jól sikerült, a húsvéti asztalon ez a keksz biztosan ott lesz. Nem túl édes, finom csokis, ropogós. 


Hozzávalók: 100 mogyoró, 100 g vaj, 50 g lágy nádcukor, 50 g nádcukor, 2 tojás, 100 g zabpehely, 150 g liszt, 20 g cukrozatlan kakaó, 100 g étcsokoládé (65-75 %), 1/2 sütőpor, 1 csipet só

Elkészítés:
Keverjük ki jól a vajat a kétféle cukorral, és dolgozzuk bele a két a tojást. A mogyorót száraz serpenyőben pirítsuk meg, ha kihűlt, dörzsöljük le a barna héját, és egy mozsárban törjük durvára. A csokoládét vágjuk kis darabokra.
A lisztet szitáljuk át, keverjük hozzá a sütőport, a sót, a kakaót, és végül a zabpelyhet. Ezután dolgozzuk össze a „száraz hozzávalókat” a „nedvessel”, vagyis a lisztes keveréket a vajas-cukros-tojásos masszával. Végül keverjük hozzá a mogyorót és a csokoládét.
A masszából formázzunk dió nagyságú golyókat, rakjuk sütőpapírral borított tepsire, egymástól 4-5 cm távolságra. Egy villával lapítsuk szét a golyókat, és előmelegített sütőben 180°C fokon 15-20 perc alatt süssük meg a kekszeket.


5 megjegyzés:

Édeskonyha írta...

Ahogy elnézem, azért túl sok gyakorlásra nem lehet szükséges. Csodásak lettek.

teller-cake írta...

Csodásak, imádnánk őket...nyithatom az ablakom? ;-))

wanna írta...

Gyakorolni sosem árt :)
Nyissátok az ablakot, teleportálom...

Konyhavirtuóz írta...

Ezekért a kekszekért én is kinyitnám az ablakot! :)

Elisabeth írta...

Micsoda kreativ és különleges keksz...szinte azt hittem hogy mogyoró krémmel készitetted, de mégsem. Nálunk van a mogyoró krém mogyoró darabkákkal, és avval is nagyszerü kekszet lehet késziteni, de csokisan még nem próbáltam. Köszi a finom receptet!