2015-09-02

Görögdinnye karamellizált vaníliás szilvával




Amíg még van görögdinnye, érdemes elkészíteni ezt a viszonylag  – ami a kalóriatartalmát illeti – könnyű desszertet. És talán még akkor is, ha már megvettük így szeptember elején a görögdinnyét és már nem „annyira” finom. És tényleg bebizonyosodni látszik a hiedelem, vagy ez nem is annyira hiedelem, mint népi megfigyelés, hogy szeptember 5-e, vagyis Lőrinc nap után, már nem igazán finom a dinnye. 
Viszont van finomabbnál finomabb szilva, minden mennyiségben. 


Elkészítése végtelenül egyszerű, az eredmény pedig magáért beszél: egy elegánsan tálalható, könnyen fogyasztható desszert, ami, ha magát a dinnyét vagy szilvát „à la natur” tálalnánk fel, már közel sincs így. 

Mennyiségek: a vendégek számának függvényében (500 g szilva, 1 ek nádcukor, 1 mk vaníliaesszencia).  

Elkészítés:
Száraz serpenyőben olvasszunk meg a nádcukrot, dobjuk rá a félbevágott, kimagozott szilvát, és 3-4 perc alatt karamellizáljuk meg. Keverjük a szilvához a vaníliaesszenciát. 
Az így karamellizált szilvát hagyjuk langyosra hűlni, és tálaljuk a jéghideg dinnyekockákkal.

Adhatunk hozzá egy gombóc vanília fagylaltot. 



2 megjegyzés:

teller-cake írta...

Szilva&dinnye, soha eszembe nem jutott volna ez az ízkombináció... De Te megint meggyőző voltál! :-DD

wanna írta...

Ha kipróbálod, örülnék, ha véleményeznéd:)
Nekem kedvenceim az ellentétek (is), sós-édes, zöldség-gyümölcs, sok ilyen recept van a blogon.
A mottóm szerint "kísérleti konyha, szezonalitás, meglepő(-nek tűnő) párosítások, ...."