2016-08-15

Spenót tükörtojással - másképp



A spenótról, mint "nemszeretem dolgokról" már "értekeztem", de csak azt mondhatom mint korábban, az ördög a részletekben van, vagyis a jó minőségű alapanyagokban és az elkészítési módban. És a látványban, a tálalásban, mert egyáltalán nem mindegy, hogyan kerül az étel az asztalra.
Ez is csak egy tükörtojásos spenót, de így elkészítve és tálalva elég ütős, a vendégek "csak néznek", mert ugye simán "elmegy" előételként, és a legfőbb kérdés: mi ez ...


Hozzávalók: 250 g bébispenót, 4 tojás, 50 g parmezán, 1 vöröshagyma, 1 cikk fokhagyma, 1 ek extra szűz olívaolaj vagy vaj, tengeri só, frissen őrölt fekete bors



Elkészítés: 
A hagymát vágjuk apró kockára és egy serpenyőben pár perc alatt süssük üvegesre. Adjuk hozzá a kinyomott fokhagymát és süssük együtt még fél percig, majd a megmosott és lecsöpögtetett spenótot. Sózzuk, borsozzuk és pároljuk 1-2 percig amíg a spenót összeesik. 
Közben melegítsük elő a sütőt 190 C-fokra. Reszeljük le a parmezánt. 
Az olajjal vagy a vajjal kenjünk ki négy szufléformát/remekint, és adagoljuk bele a spenótot, elosztva négy egyenlő részre. Szórjuk meg a parmezánnal és óvatosan üssünk a tetejére egy tojást. Sózzuk, borsozzuk.
Süssük a spenótot a sütőben 10-12 percig, amíg a tojás a tetején megsül. Hagyjuk a formában hűlni 2-3 percig, utána óvatosan vegyük ki a formából, és tányéron tálaljuk. 

Nincsenek megjegyzések: