2017-12-26

Foie Gras Crème Brûlée




Az ünnepi időszakok vendégfogadásának tökéletes előétele lehet ez a libamájból készült fogás, a Foie Gras Crème Brûlée. 
Igaz, hogy elkészítéséhez megfelelő alapanyagok és egy karamellizáló pisztoly is szükséges, viszont az eredmény egy igazán különleges, "villantós" előétel lesz. 
A karamelizálló pisztolynak pedig hasznát vehetjük desszertek készítésekor is, mint a crème brûlée mini torta vagy torta

Hozzávalók: 200 g libamáj, 2 tojás sárgája, 100 ml tejszín, 100 ml tej, 5 cl édes Tokaji Szamorodni, , barna nádcukor, só ízlés szerint

Elkészítés: 

Keverjük össze a tejet a tejszínnel, a tojások sárgájával és hevítsük forráspontig, ügyelve arra, hogy fel ne forrjon. A tejszín legalább 30 %-os zsírtartalmú legyen, a tej pedig 2,8-as. Öntsük a tojásos-tejszínes keveréket a megtisztított, feldarabolt, nyers libamájra és mixerrel pürésítsük. 
Ezután a krémet még szűrjük át, adjuk hozzá a sót (Maldon sópehely) és a bort. Keverjük össze és töltsük a szufléformákba. 
Melegítsük elő a sütőt 140°C fokra. Töltsük meg a tálkákat kétharmadig, helyezzük sütőtepsire, melybe öntsünk annyi forró vizet, hogy a tálkák magasságának feléig érjen, és süssük a sütő középső rácsán 40-45 percig. 
A libamáj crème brûlée, akkor jó, ha sima puding állagú, lágy, remegős. 
Hagyjuk szobahőmérsékleten kihűlni, majd takarjuk le fóliával és tálalásig, de lagalább 3-4 órára tegyük a hűtőbe.
Tálaláskor szórjuk meg nádcukorral, melyet karamellizáló pisztollyal égessünk rá, karamellizáljunk.

Nincsenek megjegyzések: