2020-12-21

Garnélakoktél



Korábbi bejegyzéseimből talán "kiolvasható", hogy nagy "barátja" vagyok a halaknak, rákoknak, a tengeri herkentyűknek.
Ráadásul nálam az ünnepi ebéd, a vacsora vagy bármilyen parti nem képzelhető el előételek, "finger foods", amuse bouche, Brüsszelben mise en bouche, Moszkvában zakuszka nélkül. Jó szokás, jobb helyeken már itthoni éttermekben is találkozni velük.

"Konyhatúrás" lévén mindig variálok, új dolgokat próbálok, ötletelek. Ez a "módszer" igazán bevált nálam, kivéve a süteményeket, mert ott azért érnek meglepetések. A süteménysütést nem lehet "konyhatúrásan művelni", ott az arányok pontos betartásán áll vagy bukik az egész. 

Ezt az hideg előételt egy igazi királyi fogás ihlette, a korábbi brit királyi nagyobb lakomák, esküvők elmaradhatatlan fogása, a The Royals' Ouefs (Eggs) Drumkilbo, amelynek alapja a főtt homár és a garnéla.  

Természetesen ez is egy módosított változat, vagyis "csak" egy rákkoktél, de ennek ellenére igazán elegáns előétel lehet a karácsonyi asztalon (is). Amúgy sem karácsony a karácsony hal nélkül, legyen az rántott ponty vagy halászlé, vagy sült lazac...

Hozzávalók: 500 g garnéla, 4 tojás, 2-3 paradicsom, 150 g majonéz, 80 g ketchup, 1 tk Worcestershire szósz, só, frissen őrölt bors, petrezselyemzöld

Elkészítés: 

A garnélákat tisztítsuk meg és pár perc alatt főzzük meg. Hűtsük le, pár darabot tartsunk meg egészben a tálaláshoz, a többit vágjuk kis kockára. 

A tojásokat főzzük meg, hűtsük le, és hármat vágjuk akkora méretű kockára, mint a garnélát, egyet pedig a díszítéshez, cikkekre.

A paradicsomokat hámozzuk meg a szokásos módon: mossuk meg, felül kereszt alakban metsszük be, utána először pár másodpercre forró, aztán hideg vízbe dobva távolítsuk el a héját. Hűtsük le, a nedvességet itassuk fel róla papírtörlővel és a magját eltávolítva vágjuk ugyanolyan kockára mint a garnélát.

Egy üvegtálban keverjük össze a majonézt, a ketchupot, a Worcestershire szószt, adjuk hozzá a felvágott garnélát, a paradicsomot és a tojásokat. Óvatosan keverjük össze, sózzuk borsozzuk, ízlés szerint.

Rakjuk a masszát tálaló tálkákba vagy poharakba, mindegyik tetejére tegyünk tojást és garnélát. Díszítsük petrezselyemlevéllel.

Tálaljuk szeletelt barna vajas kenyérrel és citromszeletekkel.

Nincsenek megjegyzések: