2022-07-30

Fügesajt



A füge eredeti hazája a Mediterráneum és az attól keletre eső terület, de csodás gyümölcse miatt már az ókorban is telepítették szinte a legtöbb szubtrópusi vidéken. Készítenek belőle bort, likőrt, dzsemet és szárítják, aszalják.

Pár évvel ezelőtt még én sem gondoltam volna, hogy a kertemben megmarad a fügefa és csodás gyümölcsöt érlel. Telepítésekor a lényeg, hogy míg kicsi a fa télen meg kell óvni a fagyoktól. Első éven mi is jól "bebugyoláltuk", amihez segítséget az interneten találtunk. A nagy, megerősödött fügefát már csak a tartósan mínusz 15 C -fok alatti hőmérsékleten kell óvni.


Szerencsére eddig erre nem került sor. Ami a lényeg, a fa megmaradt, sőt óriásira nőt, és évente kétszer ajándékoz meg gyönyörű fügével. Szerintem a füge nemcsak finom, hanem nagyon szép is, úgy a gyümölcs, mint maga a fa, gyönyörű dísze a kertnek. 

Tehát adott volt a feladat, hogy ami fügét nem bírunk megenni, valahogyan azt tartósítani kell. Ezért aztán készítek belőle dzsemet, aszalok és a sikeres birsalmasajt és birszselé készítésen felbuzdulva, fügesajtot is. 

Minden esetben a lényeg a hibátlan, érett és mézédes gyümölcs. Ezért én fügét általában max 40% cukorral (1 kg gyümölcshöz 400 g cukor) és, ha szükséges  némi pektinnel készítem. 

 

Hozzávalók: 1 kg érett füge, 400 g cukor, 1 mk kanál citromsav

Elkészítés: 

A fügét mossuk meg és vágjuk cikkekre. Rakjuk egy fazékba, keverjük el a cukorral, a citromsavval, kavarjuk jól össze és hagyjuk egy éjszakán át állni a fazékban. 

Ezután lassú tűzön, folyamatosan kavargatva, kezdjük el főzni. Ha már a cukor elolvadt, a füge megpuhult, botmixerrel pürésítsük és főzzük sűrűre, ez min 1 óra. 

Ha fügemassza állaga megfelelő és valamelyest ki is kihűlt, folpakkal kibélelt tálba, tepsire, formába rakjuk át. Hogy milyen vastag legyen ez a réteg, azt ki-ki maga döntse, el attól függően, hogyan akarja továbbiakban felhasználni.  

Én kb. 1 cm vastag rétegben terítem el üveg pitesütő formában. Ez azért vált be nekem, mert ha a réteg  nem túl vastag, hamarabb megszárad, és azután szeletelhetem különféle alakra, a felhasználástól függően. 

Hagyom a masszát 2-3 napig a formában száradni, ezután rácsra borítom és többször megfordítva rácson hagyom készre száradni. Ezután csíkokra, szeletekre vágom és jól zárható dobozban, a rétegek közé celofánt rakva, hűvös helyen tárolom.

Nincsenek megjegyzések: