2023-05-17

Almakarikák tésztában


Ez most egy roppant egyszerű, pár perc alatt elkészíthető, kalóriaszegény, de nagyon finom desszert. Kívül a roppanós leveles tészta, belül a puha sült alma, csodás kombináció. 

Alapja a jolly-joker leveles tészta, melyből készülhet édesen desszert, sósan csodás előétel. Édes variációkból kedvencem az igen látványos gyümölcsös "kosárkás" megoldás és a Mille-Feuille, sósból pedig a garnélás kanapé, szintén kosárkás változata.

Hozzávalók: 1 tekercs leveles tészta, 4-5 nagyobb alma, 1 tojás, nádcukor és porcukor a szóráshoz

Elkészítés: 

Mossuk és hámozzuk meg az almákat és vágjuk kb. 5 mm-es karikákra. Ezután egy almamag - vagy kekszkinyomóval távolítsuk el az alma magházát, kb. 20 mm átmérőjű legyen a kivágott rész.

Vágjuk fel a leveles tésztát kb. 15 mm-es csíkokra. A sütőpapírról levéve tekerjük a tésztacsíkokat az almákra úgy, mintha egy szalaggal tekernénk körbe. Ez okozhat némi nehézséget, pl. a tésztacsík elszakadhat, de ha elég gyorsan dolgozunk és a tészta nem melegszik fel, akkor ez a művelet problémát nem okoz. Ha mégis, akkor esetleg a tésztacsíkok több darabban kerülnek fel az almákra. 

Helyezzük az így elkészült almakarikákat sütőpapírral borított tepsire, kenjük meg a felvert tojással, szórjuk meg a nádcukorral és 200 C-fokra előmelegített sütőben süssük 20 perc alatt szép pirosra. 

Rácson hagyjuk hűlni, tálaláskor szórjuk meg porcukorral. Langyosan és hidegen is kitűnő.

Nincsenek megjegyzések: