2023-05-31

Salátaleves sóskával, spárgával...


Már többször említettem, hogy konyhámban fontos szerep jut a leveseknek. Ünnepi vagy társas alkalmakra készülök "elegánsabb és különlegesebb" levesekkel is, mint a húsleves, a spárgaleves, a borscs, a scsi, de általában abból készül a leves, ami a kamrában található, igazi "kőlevesek". Viszont, az is igaz, hogy kamrám sosem üres, és ez a zöldségekre és gyümölcsökre is vonatkozik.

Most csak spárga és saláta volt a kamrában és sóska a kertben. Hallottam már valahol, hogy salátából is lehet levest főzni, hát nálam így "konyhatúrásan" készült.

Hozzávalók: 1 fej saláta, 1 marék sóska, 1 hagyma, 2-3 cikk fokhagyma, 50 g füstölt szalonna, 1 l alaplé, 250 g spárga és szeletelt bacon, 1-2 ek bor- vagy almaecet, 1 ek liszt, 100 g tejföl, 1 ek nádcukor

Elkészítés: 

A füstölt szalonna zsírját olvasszuk ki és süssük meg rajta az apróra vágott vöröshagymát. Rakjunk hozzá zúzott fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, öntsük fel az alaplével és forraljuk fel. Ezután, adjuk a leveshez a cukrot, a sóskát és a salátát. Közben készítsük el a habarást, vagyis a tejfölt a liszttel és egy kevés forró lével keverjünk krémesre és adjuk a felforrt leveshez. Mérsékelt tűzön, pár perc alatt forraljuk össze a habarást a levessel  és a végén keverjük hozzá az ecetet.

Tálaljuk a levest egy karika citrommal vagy lime-al. 

Süthetünk serpenyőben a leveshez szeletelt bacont vagy sütőben panko-morzsás vagy baconba tekert spárgát.

Nincsenek megjegyzések: