2011-02-05

Január, Február, itt a nyár!



Kinézek az ablakon, tél van, de nagymamám fenti mondása jut eszembe és rögtön jobb kedvem lesz.
Február napjai nekem többnyire a farsanghoz kötődnek, bálokhoz, mulatságokhoz, télbúcsúztatáshoz, mely vízkereszttől húshagyó keddig tart, amely az olasz karnevál szó tükörfordítása „hús ég veled”, carne vale! Olaszországból indult, a leghíresebb a velencei karnevál, álarcok és a karneváli szokások Magyarországra először Mátyás király korában kerültek.

A néphit szerint februárt böjtelő, télutó havának tartják, mert a nagyböjt kezdete hamvazószerda általában ebbe a hónapba esik, mivel ez a Húsvét függvénye, ami a tavaszi napéjegyenlőség utáni első holdtöltét követő vasárnap.
Van azért februárban néhány „időjós” nap is, a február 2-án Gyertyaszentelő - napján szokás szerint figyeljük a medvét – ha a barlangjából kijön és meglátja az árnyékát, visszamegy, mert soká tart még a tél… Az idén nem sütött a nap, jön a tavasz?
Február 5-én Gonoszűző Ágota - Szent Ágota napja van, a magyar néphit szerint ez a nap leginkább alkalmas a gonosz szellemek és a kártevők elűzésére, ezért a házak összes szobáját tisztára söpörték. Azt tartották, hogy ilyenkor a szeméttel együtt a kártevőket is kidobják a házból. Mi „modern boszorkányok” - porszívózunk.
Február 6 - Dorottya napja, ha Dorottya hideg, tíz nap múlva is az lesz . ,,Ha Dorottya még szorítja, Julianna - február 16 - tágítja.”
Február 14-e Bálint - nap, a tyúkültetés napja, ekkor kezdenek párosodni, fészket rakni a verebek. Ma már nálunk is megünneplik a Valentin napot, a szerelmesek ünnepét. Jó buli és alkalom a vásárlásra.
Február 19. Zsuzsanna - elviszi a havat, zöldellni kezd a fű, és megszólalnak a pacsirták.
Február 24. Jégtörő Mátyás - ahol Zsuzsanna nem vitte el a fagyot, Mátyás töri meg a tél uralmát, vagy ha jeget nem talál, akkor csinál.
Hagyományainkat, régi ünnepeinket, ma már megmosolyogjuk. Babonás hiedelmeknek tartjuk, és erre aztán ráépültek a szenzációk, a nagy vásárlások, a turista látványosságok, pedig látnunk kellene ma is, hogy milyen mély, egyszerű bölcsesség rejlett a természettel való együttélésben, az évszakokra való figyelésben.

 

Nincsenek megjegyzések: