2011-02-14

Sütőtökkrémleves


 

Nagyon szeretem a sütőtököt. A sütőtöknél számomra az legfontosabb, hogy finom édes legyen. Ez nem mindig jön be, itt nem igaz a mondás, hogy tök egyforma. És ez adta az ötletet az első sütőtökkrémleves elkészítéséhez is. Tehát nálam, ha nem elég édes a tök, mert amúgy sütve az igazi, lesz belőle krémleves. Természetesen ez a leves olyan finom, hogy bármilyen finom édes tökből is elkészíthető, ekkor esetleg kevesebb méz szükséges hozzá. Az alábbiak szerint készítettem.

 

Hozzávalók: 1 kg sütőtök, 2 közepes burgonya, 2 Jonatán alma, 1 hagyma, 2 ek méz, 1 l csirkealaplé, 50 g vaj, 1 ek olívaolaj 1 narancs, só, bors, szerecsendió, friss kakukkfű , tejszín, ízlés szerint

Elkészítés:
A tököt feldarabolom és 200 °C fokos sütőben 40 percig sütöm.
Közben a olívaolajon és vajon megpárolom a hagymát a kakukkfűvel, ha a hagyma „üveges”, hozzáadom a mézet és karamellizálom. Ezután belerakom a meghámozott és feldarabolt almát, pár percig együtt párolom. Ezután beleöntöm a csirkealaplét, a meghámozott, kockára vágott burgonyát és közepes lángon puhára főzöm. Amikor a burgonya megpuhult, beleteszem a levesbe a megsült tököt. Botmixerrel pürésítem, sózom, fűszerezem frissen darált borssal, reszelt szerecsendióval és hozzáadom egy narancs frissen facsart levét. Tálaláskor pirított tökmagot és tökmagolajat teszek a tetejére. Tejszínt is kínálhatunk hozzá.


2 megjegyzés:

Vicuska írta...

Nagyon imponál az összetétele!

wanna írta...

Köszi Vicuska, ez nálam egy bevált, kipróbált összetétel.
Ma főzök újra, újat, ha sikerül "közkinccsé" teszem:)