2011-06-22

7 könnyű vacsora


Ha vacsoráról van szó, pláne, ha könnyű vacsoráról, akkor az a lényeg, hogy kalóriaszegény legyen, de egyben laktató, ízletes, változatos és a napi munka után gyorsan elkészíthető. A legfontosabb szerepet az egészséges, friss alapanyagok, a jó fűszerek, olajok, ecetek, sók ... játsszák. Már eddig is több ilyet kínáltam, de most összegyűjtöttem a szerintem legfinomabbakat, amelyek természetesen a fenti kritériumoknak is megfelelnek. A könnyű vacsorák sorában nálam előkelő helyen állnak a grillezett zöldségek, saláták különböző húsokkal, hallal vagy garnélával. Ez lehet csirkemell, csirkecomb, szűzérme, harcsa, lazac. A felhasznált zöldségek is nagyon széles skálán mozoghatnak.

Garnéla avokádóval, rucolával


Hozzávalók: rizspapír, garnélarák, rucola, érett avokádó, kaliforniai paprika, chiliszósz, halszósz, ennek híján: só, citromlé

Elkészítés:
A rizspapírt felhasználás előtt 1 percre hideg vízbe kell mártani, hogy megpuhuljon, ezután a vízből kiemelni és megszárítani.
A garnélákat a korábban már leírtak szerint tisztítottam, sütöttem . Ezután egy tálban összekevertem a garnélát, a rucolát, a meghámozott és felszeletelt avokádót, a vékony csíkokra vágott paprikát, a halszószt, a citromlevet és a chiliszószt. Az így elkészített keveréket ráhelyeztem a rizspapírra és tölcsérszerűen feltekertem (mint a töltött káposztát).
Tálaláskor chiliszósszal még meglocsoltam.

Grillezett csirkemell zöldségekkel


A csirkemellet felvágom, sütés előtt 1-2 órával bepácolom, vagyis sózom, borsozom, ez általában színes bors, megszórom különböző fűszerekkel - bazsalikom, oregánó, kakukkfű - és meglocsolom olívaolajjal. Utána felforrósított serpenyőben, kevés olívaolajon oldalanként pár percig sütöm. A zöldségeket - cukkini, paradicsom, gomba, paprika, hagyma - felvágom, fűszerezem és pár percig grillezem. Chilis dip (mártogatós) is készíthető hozzá.
Most még gombafejeket is grilleztem, ami úgy készül, hogy az egészben hagyott gombafejet a tönk felőli résszel lefelé 2 percig grillezem, utána megfordítom és a kalapba apróra vágott fokhagyma és olaj keverékét teszem, melyet megsózok és készre sütöm. Ezt a gombavariációt szabad tűzön is készítjük flekken mellé.

Grillezett kecskesajt és körte salátaágyon


Hozzávalók: 15-20 dkg kecskesajt, saláta, tetszés szerint (jégsaláta, rucola, madársaláta, frisée saláta) paprika, sárgarépa, 1 körte, olaj, ecet, só, esetleg rózsabors

Elkészítés:
A salátát mosom, szárítom, összetépkedem, a többi hozzávalót felvágom. A körtét meghámozom, felcikkezem.
A sajtot és a körtét egy kevés olajon grillserpenyőben, oldalanként 1-1 percig sütöm.


Lazac mediterrán mártással


Hozzávalók:
- a halhoz: 4 lazacfilé, 1 ek olívaolaj, 100 g vaj, só, kapor
- a mártáshoz: 2 nagy fej hagyma, 2 cikk fokhagyma, 4-5 paradicsom, vagy télen 400 gr hámozott olasz paradicsomkonzerv, 2 ek olívaolaj, olívabogyó, kapribogyó
 

Fűszerezés: kakukkfű, bazsalikomlevél, oregánó, só, bors
 

Elkészítés:
Először a mediterrán mártást készítem el. A hagymát karikára, a fokhagymát apróra vágom és az olajon pár perc alatt megsütöm. Hozzáadom a meghámozott és feldarabolt, vagy a konzervparadicsomot, sózom borsozom, összeforralom, belerakom az olíva- és kapribogyót a friss kakukkfüvet, bazsalikomot, oregánót, és még 2-3 percig főzöm.
A halat sütés előtt 10-15 perccel besózom, utána az olívaolajon és a vaj felén elkezdem sütni, oldalanként 3-4 perc és folyamatosan adom hozzá a maradék vajat (ezt a trükköt egy tőlem tapasztaltabb szakácstól lestem el, nagyon finom az így sütött hal) és a sütés vége előtt rádobom a friss felaprított kaprot. 

Jázmin vagy basmati rizzsel tálalom, de nagyon finom pár szem kapros főtt burgonyával is.

Bruschetta


A bruschhetta eredetileg fokhagymával bedörzsölt pirított kenyér, jófajta olívaolajjal meglocsolva. Ezt „fejlesztették” aztán tovább, gazdagítva darabolt paradicsommal, friss bazsalikomlevéllel, oregánóval, esetleg sajttal. Nyáron ezt a verziót alkalmazom a finomabbnál finomabb paradicsomokkal. Télen másképp készítem, ez az én téli bruschettám: a kenyeret vagy zsemlét megpirítom, fokhagymával bedörzsölöm, a nyáron aszalt és olívaolajban eltett szárított paradicsomot apróra vágom, rárakom, tetejére bio csírakeveréket és felaprított bazsalikomlevelet rakok.

Töltött Paradicsom


Nagy előnye ennek a fogásnak, melynek ötletét itt találtam, hogy a felhasznált fűszerektől függően más-más ízhatást érhetünk el, különböző karaktert adva az ételnek. Ezért receptre nemigen van szükség, mindig az alkalom dönti el, hogy mi lesz belőle. Én most a következőképpen készítettem:
A paradicsomokat összetartó fürtöket egyben hagyva, levágtam a paradicsomok tetejét és eltávolítottam a paradicsomok belsejét. A töltelékhez két tojást jól összekevertem 120 ml sűrű tejszínnel, sóztam, borsoztam, apróra vágott bazsalikomlevet és kakukkfüvet kevertem bele és megtöltöttem vele a paradicsomokat. A paradicsomokat a sütőtálban úgy helyeztem el hogy a levágott „kalapokat” vissza lehessen rájuk helyezni. Tetejére csíkokra vágott bacont szórtam, az egészet meglocsoltam kevés olívaolajjal és 190°C sütőben 20 percig sütöttem. Tálalás előtt javasolt pár percig pihentetni.


Füstölt hal újkrumplival 


A hozzávalók és a mennyiségek az ilyen salátáknál szerintem tetszőlegesek. Ki hogyan szereti: több vagy kevesebb hagymával, több hallal vagy éppen több krumplival, jégsalátával, vagy római salátával, ilyen vagy olyan olajjal, kaporral vagy petrezselyemzölddel, szóval ízlés szerint. Én a következőképpen készítettem.
 

Hozzávalók: 1/2 kg újkrumpli, 1 jégsaláta, 3 szál újhagyma, 50-60 g füstölt vajhal, 1 ek kapribogyó, só, bors, egy csokor kapor, egész kevés reszelt sárgarépa, egy fél, citrom leve, 1 ek extra szűz olívaolaj

Elkészítés:
A krumplit megmostam, megtisztítottam, megfőztem. Közben a salátát összetépkedtem, tálra raktam, kicsit sóztam, borsoztam és rászórtam a felvágott újhagymát. Miután a krumpli kihűlt, egy részét karikára vágva, másik részét egészben hagyva, a kapribogyóval együtt, a salátára raktam. Végül rátettem a csíkokra vágott halat, meglocsoltam a citrom levével és az olívaolajjal és megszórtam frissen vágott kaporral.


5 megjegyzés:

Lenke írta...

Jó a választék!

wanna írta...

Egyszerű a feladat: jó és friss alapanyagok + ötlet :)

maya írta...

Jobbnál jobb receptek, ötletek, sok zöldség, hal, igazi könnyű vacsorák!

wanna írta...

Köszi! Szezonban könnyű a dolgunk, nehéz a választás a szebbnél szebb zöldségek közül.

DK írta...

A töltött paradicsom a kedvencem :), feltétlen kipróbálom.