2011-12-31

Szilveszteri lencsesaláta



Szilveszterhez különböző babonák, fogadalmak fűződnek, de a legtöbb népnél megtalálható a „gazdag asztal” babonája, mely szerint a mindenféle jóval bőségesen megterített asztal a jövőbeni, új évi jólét „letéteményese”. Különböző mágikus ételek kerülnek ilyenkor az asztalra, mint a sült malac vagy a lencse. A lencseszemek Magyarországon a hiedelem szerint a pénzt jelképezik, mely gazdagságot hoz az új esztendőben. Ezért a lencse leves vagy saláta formájában nem hiányozhat a szilveszteri menüből.

Egy általam kedvelt lencsesaláta a következők szerint készíthető.

Hozzávalók: 300 g zöld lencse, 1 sárgarépa, 1 közepes lila- vagy póréhagyma, 2-3 cikk fokhagyma felaprítva, petrezselyemlevél összevágva, 1 citrom leve, méz, snidling, só, bors, olívaolaj

Elkészítés:
A hideg vízben leöblített lencsét (az apró szemű lencsét beáztatni nem szükséges) szórjuk forrásban lévő vízbe (0,5 l víz minden 100 g lencséhez), és lefedve főzzük 20-25 percet. A sót a főzési idő vége felé adjuk hozzá. Szűrjük le.
Tisztítsuk meg a hagymát, fokhagymát és a sárgarépát. A sárgarépát és a hagymát vágjuk apró kockára. Olívaolajon megpároljuk, 5-6 perc, amíg megpuhul. Ha a lencse és a zöldségek kihűltek, összekeverjük.
A citromléből, mézből és olívaolajból öntetet készítünk (1 adag citromlé / 2 adag olívaolaj, méz ízlés szerint) és a lencséhez adjuk, jól megkeverjük. Tetejét megszórjuk frissen aprított petrezselyemzölddel és snidlinggel, esetleg mentalevéllel, sózzuk, borsozzuk. Hidegen tálaljuk. Éjfél után virslivel kínálhatjuk. A recept angolul és oroszul itt olvasható.

8 megjegyzés:

Mrita írta...

Boldog, békés, egészségben és sikerekben gazdag, boldog új évet kívánok!

trollanyu írta...

A képeid most is nagyon szuperek:)
Boldog Új Esztendőt kívánok Nektek:)

Juci írta...

Boldog új esztendőt Wanna!!

Névtelen írta...

Boldog új évet!

Roza írta...

Csodás a lencsesalátád!:)

Boldog új esztendőt kívánok!

Elisabeth írta...

Gyönyörü a lencse salátád, én is készitettem lencsét új év napra, finom volt, de nem olyan finom, mind a te lencse salátád, az biztos!
A lányom készitett roston sült tökböl lasagnát, besemel szósszal, a szerencse mag iz kitünő volt benne!

Boldog Új Évet kivánok ujra...áldás, szerencse, és sok szeretetben!
xoxo

wanna írta...

Nagyon köszönöm Nektek és hasonlókat kívánok mindenkinek az új évben!

Műkedvelő Hedonista írta...

10 pontot tudok adni erre a remekre. Többet semmiképp sem :)