2012-02-28

Fokhagymás csirkecomb


Csirkecombot nemcsak grillezhetünk, paprikásan, citromosan készíthetünk, hanem sok más módon is, zöldségekkel, zöldfűszerekkel, hagymával, fokhagymával. Egyik kedvencem ez a sütőben készíthető fokhagymás, paradicsomos, fűszeres változat. Az ételt a füstölt szalonna és a sajt a fokhagymával igazán különlegessé teszi, de így már nem nevezhető egy igazán könnyű vacsorának, inkább ebédre javaslom.


Hozzávalók: 6 csirkecomb, 4-5 cikk fokhagyma, só, bors
- a mártáshoz: 50-60 g füstölt szalonna, 200 ml tejszín, 200 g füstölt sajt, 0,5 kg paradicsom, vagy 400 ml konzervparadicsom, 1 hagyma, oregáno, bazsalikom

Elkészítés:
A csirkecombokat „megtűzdeltem” fokhagymával, azaz egy éles késsel bemetszettem a combon lévő bőrt, és a bőr alá dugtam a vékony szeletekre vágott fokhagymát. Az így előkészített csirkecombokat sütőedénybe helyeztem.
A mártáshoz egy serpenyőben a füstölt szalonnán üvegesre pirítottam az apróra vágott hagymát, hozzáadtam a kis kockára vágott paradicsomot, és 10 percig mérsékelt tűzön forraltam. Ha friss paradicsomot használok, akkor a héját előzőleg eltávolítom, a konzervparadicsom már héj nélküli. Ezután a mártáshoz kevertem a tejszínt, az előzőleg lereszelt sajtot, rászórtam a zöld fűszereket és az egészet még egyszer – amíg a sajt elolvadt – összeforraltam. A kész mártást a csirkecombokra öntöttem. A sütőedényt, alufóliával letakarva, 190°C fokra előmelegített sütőbe tettem és 35-40 perc alatt készre sütöttem.
A mártás készíthető paradicsom helyett 2-3 ek ketchuppal vagy bbq-szósszal, akkor a hagyma és a zöldfűszerek el is hagyhatók, mert ezek eleve tartalmaznak fűszereket. Kitűnő köret hozzá a hajdina.

9 megjegyzés:

Seffer Lilla írta...

Hát ez nekem is kedvencem lenne...:) Igazán megéheztem, így este fél 10 felé...:)

mellissina2 írta...

Hát csatlakozom az előttem szólóhoz,irtó jól néz ki,és nagyon jó szaftos!

mellissina2 írta...

Persze elvittem a könyvjelzőmbe!Köszi!

Elisabeth írta...

Nagyon guszta és finom csirkecombok. Imádom a szószt, a fokhgymával. Egy finom szelet kenyérrel bele mártani a szószba...jajj, de isteni!

Hobbychef írta...

Ez nagyon guszta lett, s jó szaftos. Bár nem írtad, de mintha a fűszerek között őrölt piros paprika is lenne, s chili paprikát is vágtál volna rá. Én mindenesetre ezeket bőven használnám. Ezek után nem csodálom, hogy az én csirkemellem tetszett.

Barbi konyhája írta...

Csodásan néz ki, nyugodt szívvel elfogyasztanám, de én is csak ebédre! :)

trollanyu írta...

Isteni, a látvány csodás:) Ha még az illatát is érezhetném:) Az én családomnak jöhet vacsira is, nekem mostanában nem, mert a zöld turmixomat kortyolgatom esténként:)

Unknown írta...

Én már kipróbáltam !! isteni finom...Bár én füstölt sajt helyett füstölt tömlős karavánt használtam. Így még krémesebb lett... Finom!!!

wanna írta...

Köszi Gyöngy, örülök!
Én is úgy vagyok a receptekkel, hogy semmi sem "szentírás", módosítom, ízlés szerint, vagy mi van a "spájzban" :)