2012-03-31

Tintahalsaláta


 

A tintahal – squid, tintenfisch, кальмары – nálunk nem tartozik a mindennap asztalra kerülő halak közé, viszont az olasz, spanyol, francia konyhákban nagy népszerűségnek örvend. Leginkább a panírozott tintahalkarikák ismertek, de nagyon finomak a grillezett, vagy a pár perc alatt hagymával és chilivel megsütött tintahaldarabok is.
Viszont igazi különlegesség a füstölt tintahal, amelyből nagyszerű saláta készíthető, a partifalatok változatosabbá tételére.


Hozzávalók: 100 g füstölt tintahal, 2 főtt tojás, 1 shalotta, 100 g csemegeuborka, kapribogyó, 1 fél citrom leve, só, színes bors, petrezselyem- vagy korianderlevél, majonéz, ízlés szerint 

- tálaláshoz: 1 kígyóuborka

Elkészítés: 

Először elkészítettem a majonézt az itt leírtak szerint.
A tojásokat nagy lyukú reszelőn lereszeltem és egy keverőtálba raktam. Ezután a hagymát apróra, a halat először nagyon vékony szeletekre, aztán csíkokra, az uborkát csíkokra, a kapribogyót karikára vágtam és a tojásokhoz kevertem. Ízesítettem sóval, durvára őrölt borssal, majonézzel, rácsavartam a citrom levét és hozzákevertem a felaprított petrezselyemzöldet. A kígyóuborkát 5-6 cm hosszúságú darabokra vágtam, a magházat kiszedtem, és ezekben tálaltam a jól lehűtött halsalátát.
Kapribogyó helyett a saláta készíthető fekete olívabogyóval, csemegeuborka helyett friss uborkával, de sós uborkával is.



5 megjegyzés:

trollanyu írta...

Füstölt tintahalat még sosem ettem, csak frisset, azt sem sokszor:) De annyira szép a fotód, ezt a salátát így elfogadnám, ahogy van.

Erika írta...

Imádom a tintahalat (is). Isteni lehet ez a saláta, bármikor megenném. Nem is nagyon szoktam ilyet készíteni, inkább paella ételekbe teszem a tintahalat.

Torviewtoronto írta...

yummy these look fabulous lovely picture

Műkedvelő Hedonista írta...

Ez igazán szépre sikeredett. Nagyon üde látvány. Azt hittem tudok egyet s mást az itthon kapható halakról, de füstölt tintahalat még sehol sem láttam eddig. Merre kapható ez?

wanna írta...

Köszi, nemcsak a látvány..., finom, különleges!
A füstölt tintahalat nem itthon, bxl-ben vettem.