2012-06-15

Sült krumpli tojással



A burgonya, Dél-Amerikából származó növény, zöldség. Az őslakosok már több ezer éve termesztették, Európába Amerika felfedése után került, és azóta a legfontosabb alapélelmiszerek egyike. Jó szénhidrátforrás, különböző vitaminokat, ásványi sókat tartalmaz. Lehet belőle köret, saláta, leves, egytálétel. A saláta készülhet tojással, majonézzel, füstölt lazaccal, vajhallal. Kitűnő köret vagy egytálétel a spenótos tepsis burgonya. Közismert és változatosan készíthetők a sajtos burgonyalepény, a tócsni-görhöny-kremzli-lapcsánka, a rösti, és természetesen a sült krumpli és a chips.
Nálunk nagy kedvenc ez a tojásos variáció, egy könnyű ebéd vagy vacsora. Nagy előnye, hogy pillanatok alatt elkészül, nem kell hozzá csak krumpli és tojás, ami általában mindig „van a háznál”, és természetesen nagyon finom. 


Hozzávalók: 1 kg krumpli, 2-3 tojás, kevés olaj a sütéshez, só, bors
 
Elkészítés:
A krumplit meghámoztam, uborkagyalun vékonyra legyalultam, és serpenyőben, fedő alatt, az olajon 8-10 perc alatt, párszor megkeverve, mérsékelt tűzön szép pirosra sütöttem. Fűszerezés, frissen őrölt só és bors, ízlés szerint. Amikor a krumpli megsült, ráütötten a tojásokat, átforgattam, és még 1-2 percig, amíg a tojások megsültek, sütöttem. Télen saját készítésű csemegeuborkával, nyáron általában kovászos káposztával, kovászos vagy sós uborkával tálalom. Szórhatunk rá friss kaprot, vagy apróra vágott petrezselyemlevelet.


 

10 megjegyzés:

Erika írta...

Mi is imádjuk, nagyon jó! És képzeld, ma pont ezt tervezek estére sütni!:) Szoktam rá egy kis kecskesajtot is morzsolni, úgy is isteni.:)

wanna írta...

Hááát, nem rontja el :)

Elisabeth írta...

Kerestem benne a hagymat, de ugy nez ki hogy te azt ki hagytad...mas kulomben gyonyoru arany sarga, es a vekony krumpli szeletek, alom szepen aranyszinure sultek, es meg ra a tojas...hat, csupa alom:DDD
Fel is teszem a Pinterest-re!

Elisabeth írta...

Anna, fel is tettem es vissza linkeltem hozzad.
Erre a board-omra csatoltam fel!

http://pinterest.com/foodandthrift/mellow-yellow/

trollanyu írta...

De rég ettem ilyet, ésmilyen szuper ötletet adtál, ez lesz holnap a húsmentes napon, nyári káposzta salátával, hú, már most megéheztem:)

Seffer Lilla írta...

Nagyon jó ötlet, és köretnek is kiváló!

Seffer Lilla írta...

Nagyon jó ötlet, és köretnek is kiváló!

Vicuska írta...

Tizen- valahány évvel ettem először ilyet egy ismerősömnél, finom, régen készítettem, repertoárra veszem :)

wanna írta...

Köszi!
Örülök, hogy tetszik, általában a legegyszerűbb dolgok a legjobbak, a lényeg a jó alapanyag, amihez én mindig ragaszkodom. Itt: új burgonya és házi tojás. Hagyma tényleg nincs benne :)
Elisabeth, köszi a linket, érdekes site, csodás a "mellow"yellow

Judit @WineDineDaily írta...

Nagyon szeretem a sült krumplit es milyen finoman hangzik a tojással :)