2012-06-28

Sült zellerrudak mangó-chutney-val



A zeller, celery, Sellerie a Kaukázus és a Földközi-tenger vidékéről származó zöldség. Három változata terjedt el: a hagyományos gumós zeller, melyből kitűnő krémleves készíthető, de jó húsleves sem képzelhető el nélküle, a nálunk kevésbé ismert, de újabban egyre népszerűbb halványított (termesztése közben árnyékolják) vagy szárzeller, mely frissen, salátákhoz, párolva vagy wokban sütve köretként kitűnő, és csak a levele miatt termesztett, fűszerezésre vagy dekorálásra használt metélő zeller.

Most, szárzellerből készítettem ezt a „rágcsálnivalót”, mely igazi partifalat lehet, chips vagy ropi helyett kitűnő. Elkészítése egyszerű, gyors, változatossá tehető vele a svédasztal.

Hozzávalók: szárzeller, a panírozáshoz: liszt, tojás, morzsa, só, bors, olaj a sütéshez

Elkészítés:
A zellerszárakat megmostam, 12-14 cm hosszú, 1,5 cm széles rudakra vágtam, bepaníroztam, vagyis lisztbe, felvert tojásba, morzsába mártottam, és forró olívaolajban néhány perc alatt szép pirosra, ropogósra sütöttem. A morzsa nálam most Panco-morzsa, illetve Panco-morzsa és kókuszreszelék keveréke volt. Ebbe kevertem a sót és a frissen darált borsot. A Panco-morzsa egy japán ropogós kenyérmorzsa, de természetesen használhatunk helyette sima zsemlemorzsát, vagy zsemlemorzsa és kókuszreszelék keverékét.

Jéghideg mangó chutney-val azonnal, még forrón tálaltam.

 

9 megjegyzés:

trollanyu írta...

Isteni lehet, most megpróbálom elképzelni az ízét a mangó chutneyval:)Sajnos nálunk ezt is csak én szeretem, a húslevesből is mindig csak én ettem meg a zellert. Nagyon érdekes a kókuszos panír, sosem jutott volna eszembe, azt hittem parmezán sajt:)

Juci írta...

Finom ropogtatni való!!!
Első rálátásra sajtos panírra tippeltem, de a kókuszos variáció is nagyon jó. A csirkemellet szoktam a lányomnak ezzel a panírral készíteni.
Finooom!

mellissina2 írta...

Azt mondom én is amit trollanyu,isteni lehet,csak a kókuszos panírtól félnék egy kicsit,mert allergiás rá a belsőm.

Katucikonyha, írta...

Én kicsi korom óta imádom a zellert bármilyen formában, de így mártogatva eszméletlen jó lehet.

Elisabeth írta...

Te aztan nagoyon ertesz a kulonleges egzotikus finomsagokhoz. Isteni ropogos ize lehet igy a zellernek, es az a szosz is fantasztikus!

Erika írta...

Nagyon guszta, én úgy vagyok ezzel a szárzellerrel, hogy kis mennyiségben ízlik, de sokat nem bírnék belőle enni:) Viszont levesekbe szoktam tenni én is.

wanna írta...

Örülök, hogy tetszik, igazán jó párosítás, imádom a "meglepő" párosításokat, aztán vagy bejön, vagy nem :) - ez csodás!

Seffer Lilla írta...

Nagyon szuper, annyira guszta!

nina írta...

Ez már megint valami nagyszerű partifalat, chips, vagy ropi helyett ideális,finom, és még egészséges is.