2012-06-06

Zöld gazpacho grillezett sárgadinnyével



Jön a nyár és a jéghideg levesek ideje. Nem igazán kedvelem a habart gyümölcsleveseket, még jéghidegen sem, talán „desszertként”. Igazán a fűszeres ételeket szeretem, a fűszer persze nemcsak a chilit jelenti, hanem leginkább a friss zöldfűszereket, mások számára néha meglepő párosításokban. Ilyenek talán a korábban készített kakukkfüves zellerkrémleves, a zsályás burgonyaleves, a korianderes, tejszínhabos sütőtökkrémleves...
Szeretek kipróbálni első hallásra talán meglepőnek tűnő ízpárosításokat, az édeset a sóssal, a savanyúval, vagy a keserűvel, mely minden bizonnyal a thai konyha hatása. A piacon ma uborkát vettem, a saláták és a levesek a kedvenceim, „egyesek” szerint abban vagyok igazán jó. Arra gondoltam, hogy az uborkából most mégsem saláta, vagy partifalat lesz, és megpárolni sem akartam, mint a harcsához készült uborkamártásnál, ezért ezt a jéghideg gazpachot készítettem el. De hogy „hű maradjak ” önmagamhoz, kellett hozzá még valami, és ez a sárgadinnye lett.


Hozzávalók: 1 nagy kígyóuborka, 1 fehér hagyma, 250 g sárgadinnye (Gália), pár mentalevél, 1-2 ek fehér borecet, pár csepp tabasco, só, frissen őrölt bors, olívaolaj

Elkészítés:
Az uborkát meghámoztam, feldaraboltam, a mentalevéllel és a megtisztított hagymával együtt összeturmixoltam. Hozzákevertem a tabascot és az ecetet, ízesítettem, sóval, borssal. A masszát megszűrtem (kanállal átnyomkodtam egy szűrőn), és legalább két órán keresztül hűtőszekrényben hűtöttem.
A dinnyét meghámoztam, 2x2 cm kockákra vágtam és egy kevés olívaolajon, forró serpenyőben 1 perig grilleztem. A jéghideg gazpachot a meleg dinnyekockákkal tálaltam, pár csepp citromos olívaolajat cseppentve rá. A savanykás, friss jéghideg gazpacho és az édes, langyos dinnye, meglepő, fantasztikus kombináció!
Ha a recept szerint készítitek el, a konzisztenciája megfelelő (sűrűbb) lesz, de mivel kísérletezni jó „elven működöm”, ecet helyett – most érett meg az isteni kapros kovászos uborkám –, 100 ml uborkalevet öntöttem hozzá, 50 ml is elég lett volna. Az íze így talán még különlegesebb lett.



3 megjegyzés:

trollanyu írta...

Magamnak biztos el fogom készíteni, én is szeretek kipróbálni furának tűnő párosításokat. Ha visszajön a meleg, akkor elkészítem, a családban nem vagyok biztos, bár sosem lehet tudni éppen mi ízlik és mi nem:)

Seffer Lilla írta...

Nem semmi egy leves, igazán figyelemfelkeltő, az tuti!

nina írta...

Ez nagyszerűen néz ki, nagy hőségben igazi csemege !