2012-09-02

Paprikaszezon - Töltött paprika



Tartozom egy vallomással: sokáig fogalmam sem volt róla, mi az a TV-paprika, de ma sem vagyok meggyőzve arról, hogy ez „hivatalosan” tölteni való paprikát jelent. Hogy a TV-hez nincs köze, azt rögtön gondoltam. Köznyelv...? Szóval, szeretem a paprikát frissen szendvicsbe, salátába, sütve, fűszerként, és töltve is, de csak a húsos, színes, ízletes fajtákat, a TV (vagy inkább TV-ként árusított) nem tartozik ezek közé.

És ahogy a töltött káposztából is az apró levelekbe töltött az igazi, ez szerintem a paprikára is igaz. Ne legyen egy töltött paprika akkora, mint az öklöm. Ez, persze, egy szubjektív vélemény.
 

Hozzávalók: 20 db kis piros, sárga paprika, 40 dkg darált sertéshús, 1 kg paradicsom, 1 hagyma, 1 tojás, 100 g rizs, só, bors, 1 tk paprika, cukor
Rántás: 1 ek liszt, 50 g libazsír 

Elkészítés:
A paprikát megmostam, kicsumáztam. A zsíron üvegesre sütöttem az apró kockára vágott hagymát, és elkevertem a darált hússal, melybe beletettem a rizst, a tojást, a petrezselyemzöldet, a paprikát, a sót és a borsot. A masszát jól összedolgoztam és lazán a paprikákba töltöttem. A megtöltött paprikákat egy fazékba raktam, annyi vizet öntöttem rá, hogy éppen csak ellepje, a főzővizet kicsit megsóztam, és lefedve főztem. Amikor a paprika félig elkészült, rátettem a meghámozott, negyedekbe vágott paradicsomot, és készre főztem. A paradicsomok hámozása mindig a korábban leírtak szerint történik. A paradicsomos lé, ízlés szerint ízesíthető egy csipet cukorral.
A főzés bejezése előtt tehető rá 1 ek zsírból és 1 ek lisztből készített rántás. Kitűnő köret hozzá a vízben főtt, sós burgonya.
Baráti köröm egyes „szakértői” szerint, a megtöltött paprikákat nem vízben, hanem eleve paradicsomlében kell főzni. Még nem próbáltam így, de sosem késő...



5 megjegyzés:

trollanyu írta...

Még sosem főztem töltött paprikát, mert nem a kedvencem:) De mikor anyukám főzött azért megettem, és valóban a paradicsom szószban kell megfőzni, legalábbis ő úgy készítette. Nekem sem volt soha fogalmam miért éppen TV paprika a neve. Sajna itt csak a kaliforniai paprikát ismerik.

Seffer Lilla írta...

Én a töltött paprikát is paprika nélkül készítem tehát inkább paradicsommártásnak hívom...:)Az én gyomromnak nem esik jól a a paprika, egyedül a lecsóban vagyok hajlandó megenni...:) Igazán kiváncsi lennék a valódi jelentésre, de addig maradok a tölteni valónál...:)

Jayanthy Kumaran írta...

wow...this is absolutely lipsmacking
Tasty Appetite

Turák Kinga írta...

holnap ez lesz nálunk! :)

Elisabeth írta...

Gyönyörü paprikák...nálunk itt rengeteg féle paprikákat lehet kapni.
Én nagyon szeretem a Kubai hosszu világos zöld paprikát amit nagyon jól lehet tölteni, mert sok töltelék bele fér. Minden fajta paprikát szeretek, de ritkán töltök meg paprikát mert a családban talán én vagyok az egy személy aki birja a leg erősebbet is!