2012-09-10

Sós uborka télire



A csodás friss zöldségek, saláták mellett a nyár nagy kedvence a kovászos uborka és káposzta. Mindenkinek van rá egy tuti receptje, különböző friss és egyéb fűszerekkel nagyon változatosan készíthető, a lényeg a só és a napsütés. Emellett nagyon finom a ropogós orosz sós uborka, amely lényegében fűszeres kovászos uborka, kenyér nélkül erjesztve. Csodás csemege.
Hűtőszekrényben több hónapig eltartható, viszont nálam a hűtőkapacitás általában elég neuralgikus kérdés, sosincs benne elegendő hely, pedig jó nagy hűtőszekrényem van, ezért aztán, hogy télen se kelljen nélkülözni ezt a kitűnő csemegét, megszületett a sós uborka továbbgondolt verziója, a kamra polcán eltartható, ecet nélkül készített csemegeuborka. Mivel, aki olvas, tudja, tartósítószert semmihez, és sohasem használok, a tartósítás legfontosabb módja a sterilizálás, vagyis a vízben dunsztolás, „szakemberekkel˝ konzultálva, arra a következtetésre jutottunk, hogy, ha a már ismert módon elkészítjük a sós uborkát, és utána sterilizáljuk, eltartható lesz. Itt tartunk most, vagyis a korábbiakban ismertetett módon elkészítettem a sós uborkát, amikor elég érett lett, kisebb üvegekbe raktam, felöntöttem a saját levével és csemegeuborkánál leírt módon sterilizáltam. A „fejleményekről” később beszámolok.


3 megjegyzés:

Seffer Lilla írta...

Nálunk szerintem nagy sikere lenne!

Hankka írta...

Nagyon guszta az üvegekben, kíváncsian várom, mennyire lesz tartós! :)

wanna írta...

Ahogy ígértem, beszámolok a fejleményekről, az eredményekről: sajnos ez a "konyhatúrás" elképzelés nem vált be. A sterilizált uborka tényleg csodálatosan elállt, a leve szépen letisztult, de szörnyen ellágyult, minden élvezeti értékét elvesztette :(
Viszont jó, hír, hogy sterilizálás nélkül a hűtőben egy bő félév után is csodás ropogós, olyan mint frissen. Megéri helyet szoríteni neki a hűtőszekrényben.