2012-10-01

Fűszeres paradicsomlekvár



Talán az utolsó szabadföldi, napon érlelt, csodás, piros paradicsomokat vehetjük meg a piacokon, érdemes még üvegbe zárni, eltenni a nyarat. Ahogy korábban is írtam, kedvenc zöldségem a paradicsom, minden módon igyekszem tartósítani is: aszalva, nyersen, kuktában, ecetesen, egészben, fűszeresen, cikkekre vágva, aztán a szezon végén zölden. Ez a paradicsomlekvár, nagyszerű ízt kölcsönöz a sült vagy grillezett húsoknak, adható sült kolbászhoz, partikon kitűnő mártogatós, dip.
Elkészítése ezzel a módszerrel viszonylag egyszerű, nem kell órákig főzni, mint a paradicsomleveket vagy sűrítményeket.

Hozzávalók: 3 kg érett Lucullus paradicsom, 5 erős paprika (200 g), 3-4 cikk fokhagyma (30 g), 1 ek (15 g) só, 2 ek (20 g) cukor, kapor, zellerzöld
 
Elkészítés:
A paradicsomot megmostam, darabokra vágtam, lábasba raktam, hozzáadtam a kicsumázott és feldarabolt erős paprikát, az apróra vágott fokhagymát és lassú tűzön főzni kezdem. Állandó keverés mellett 30-40 percig főztem. A főzés vége felé belekevertem a sót, a cukrot, a kaprot és a zellerlevelet. Ezután kétszer átpasszíroztam, és a kapott masszát egy sűrű szitán lecsorgattam. Így kaptam sűrű (1,4 l) masszát, ez lett a paradicsomlekvár, és 1 l levet, amiből kukoricakeményítő hozzáadásával paradicsomszószt készítettem. Üvegekbe töltöttem, az üvegeket lezártam, s egy nagy fazékban, forrástól számított 10 percig sterilizáltam (gőzöltem). A vízből kivéve néhány percre minden üveget a tetejére állítottam, utána száraz dunsztban hagytam kihűlni.
Készíthető, különböző ízekben, kapor és zeller helyett friss bazsalikommal, oregánóval, kakukkfűvel, vagy ezek keverékével.



5 megjegyzés:

Seffer Lilla írta...

Hmm, igazán finom lehet!

Hankka írta...

Csodás a színe, és nagyon finomnak is látszik! :) Külön tetszik, hogy nem kell órákig főzni! :)

trollanyu írta...

Tényleg csodás a színe. Mág sosem ettem paradicsom lekvárt, nagyon kíváncsivá tettél. Egy jó kis igazi fűszeres sült kolbászhoz nagyon el tudnám képzelni. A Lucullus és hasonló fajták a kedvenceim:)

wanna írta...

Igen, tényleg csodás a színe az érett, piros paradicsomoknak köszönhetően, de ezért finom is. Viszont zöld paradicsomból is nagyon finom lekvár készíthető, még talán ezután, erre is sor kerül...

Nelli írta...

Talán még sikerül elkészítenem, örülök, hogy rátaláltam Nálad!-:) Köszi