2013-05-02

Pitypangszezon – pitypang-madársaláta mozzarellával



A pitypangzselé után itt egy mozzarellás, olívás, kapribogyós saláta. „A pitypang, azaz gyermekláncfű. Azért nevezik így, mert a szárából láncot fűznek a gyerekek. Remélem, még ma is, ha egyáltalán ismerik a növényeket. A franciák „piselitnek” nevezik, mivel rendkívül erős a gyógyhatása: savkiválasztó (húgysav) hatása van, serkenti az emésztést, az epekiválasztást, akadályozza, megszünteti a lerakódásokat, nyálkásodást; ugyanakkor a vitaminok egész tárháza. De csak addig jók a levelei, amíg nem kezd virágozni.

 Viszont addig nagyon bölcsen teszed, ha naponta fejenként 2-3 levelet minden salátához hozzáaprítasz, és úgy nyersen fogyasztjátok. Önmagában páclével forrázva, vagy apróra vagdalva, jól fűszerezett öntettel lehet tálalni „savanyúság” salátaként. Vagyis valami mellé.” (Polcz Alaine: Főzzünk örömmel). A könyvet mindenkinek ajánlom, nemcsak szakácskönyv, kitűnő olvasmány is egyben.


Én most a pitypangból „valami mellé”, valamivel keverve készítettem csodálatos előételt.

Hozzávalók: madársaláta, pitypanglevél, mozzarellagolyók, olívabogyó, kapribogyó, koktélparadicsom, fürtös paradicsom, balzsamecetkrém 
Öntet: tengeri só, színes bors, hidegen sajtolt olaj, narancslé, narancsvirágvíz
 

Elkészítés:
A salátaleveket mossuk és szárítsuk meg. Az öntethez keverjük össze a hozzávalókat, és keverjük a salátalevelekhez, és halmozzuk egy tálra. Rakjuk rá a mozzarellát, az olíva- és kapribogyót, a felszeletelt fürtös paradicsomot és az egészben hagyott, vagy félbe vágott koktélparadicsomot. Tálaláskor cseppentsünk rá balzsamecetkrémet.



2 megjegyzés:

trollanyu írta...

Tegnap láttam az első pitypangot, de itt a kertben még nincs. Nem vagyok még lekésve, itt csak most jön a szezon:) De tervezem a zseléd elkészítését is, remélem sikerül, tavaly elmaradt. Igyekszem majd salátákba is becsempészni, ezt így ahogy van, elfogadnám.

tücsi írta...

Étvágygerjesztő a látvány. Pitypangot még nem ettem.:-)