2014-05-12

Spenótleves sült fokhagymával


 

Ahogy korábban írtam, a spenót sokak körében a "nemszeretem" zöldségek közé tartozik. Azonban, ha nem is minden - mert a jó alapanyag az elengedhetetlen-, de nagyon sok múlik az elkészítésen, a fűszerezésen. 
A spenót igen kedvelt az egész világon, leveleiben a szervezetre hasznos ásványi anyagok, vitaminok találhatók. Leggyakrabban salátaként használják fel, de készülhet belőle mártogatós, quiche, lasagne, frittata, keverhető tésztákhoz, más zöldségekhez, tölthető vele csirkemell. Igen változatossá tehető vele az étrend.
Mi magyarok nagy "levesesek" vagyunk, ezért a legtöbb háztartásban spenótból leves vagy főzelék készül. Nálunk is nagy kedvencek a spenótlevesek, a különböző spenótos egytálételek, mint a spenótos tepsis burgonya, és természetesen a spenótpesto, mellyel bármilyen tészta "feldobható". 

 
Hozzávalók: 1 kg spenót,1 fej shalotta vagy póréhagyma, 2 ek olaj (most szőlőmagolajat használtam), 1-1,2 l csirkealaplé, 1 fej fokhagyma, só, bors, chiliolaj, ízlés szerint
 

Elkészítés:
Az olajon pároljuk üvegesre a hagymát, részletekben dobjuk rá a megmosott, lecsöpögtetett spenótot és 1-2 percig pároljuk együtt. Öntsük fel az alaplével, sózzuk, borsozzuk, és 5-6 perc alatt, lassú tűzön, főzzük készre. Botmixerrel pürésítsük.

Tálaljuk a kevés olajon megsütött vékony szeletekre vágott fokhagymával, és minden tálkába cseppentsünk 1-2 csepp chiliolajat.

Ha a leves nem elég sűrű, sűríthetjük egy kanál kukoricakeményítővel, de főzhetünk bele pár szem újburgonyát (gyorsan megfő), amit összeturmixolunk a spenóttal, finomíthatjuk tejszínnel. 


1 megjegyzés:

teller-cake írta...

Spenót leves, nahát, ilyet még nem ettem! Pedig szeretem a spenótfőzeléket és szerencsére, a lányaim is! <3