2014-05-14

Almás-diós sütemény



Nem tudom, ki hogy van vele, de én a csokis-mogyorós-mandulás-diós-gyümölcsös sütiket szeretem - ha egyáltalán -, nem a habos-krémes "csodákat". Talán azért is, mert a csokit, diót, mandulát, gyümölcsöket külön-külön is szeretem, de ebben lehet, az is közrejátszik, hogy nem vagyok egy "mesterszakács/-cukrász". Az egyszerűen és gyorsan elkészíthető dolgokat preferálom. Keverem-kavarom, kész. Persze, vannak azért kivételek, de ahhoz kivételes alkalmak is kellenek. Akkor időt, energiát nem sajnálok, és "konyhatúrázom".
Ez is egy ilyen almás-diós-mazsolás-csokis sütemény. Nagyon finom, elkészítése pedig végtelenül egyszerű, elrontani talán nem is lehet. A variációs lehetőségek száma is nagy, minden, ami benne van, opcionális: dió helyett kerülhet bele mandula, vagy mogyoró, mazsola helyett bármilyen apróra vágott aszalt gyümölcs, alma helyett körte, ahogy tetszik. A kész tészta állaga kicsit sűrűbb legyen, mint a piskóta. 
 

Hozzávalók: 0,5 kg reszelt alma, 300 g kristálycukor, 100 g mazsola, 100 g durvára vágott dió, 300 g liszt, 2 egész tojás, 1 sütőpor, 1 citrom reszelt héja, 1 kk vaníliakivonat, csipetnyi só
- kevés vaj és liszt a forma kikenéséhez


Elkészítés:
Az almákat hámozzuk meg, és nagy lyukú reszelőn reszeljük le. Keverjük jól össze a cukorral, a mazsolával, és hagyjuk állni legalább 4 órát, de állhat akár egy egész éjszaka. Ezután adjuk a cukros-mazsolás almához a tojást, a sütőporral és a sóval elkevert, átszitált lisztet, a citromhéjat, a vaníliakivonatot. A masszát keverjük jól ki, adjuk hozzá a durvára vágott diót, és tegyük egy vajjal kikent, kevés liszttel meghintett sütőformába. 200
°C fokra előmelegített sütőben süssük a tésztát 10 percig, aztán a hőmérsékletet 180°C fokra mérsékelve még kb. 30 percet. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e: a beleszúrt tű száraz kell, hogy legyen. Hagyjuk a formában kihűlni, és szeleteljük tetszés szerint. 
Tálalás előtt vízgőz felett megolvasztott csokoládéval, melybe 1 tk vajat olvasztottam, díszítettem. A sütemény süthető más formájú tepsiben, de akár kuglófformában is. 


3 megjegyzés:

Hankka írta...

Nagyon jól néz ki, el tudom képzelni, hogy milyen finom lehet! :) Amikor nem nagyon van időnk, akkor nagyon jól jönnek az ilyen receptek! :)

Unknown írta...

A dió és alma páros nálunk mindig nagy kedvenc, úgyhogy köszönjük a receptet. Bár az 1 kg mazsola és dió soknak tűnik bele, nem? Köszi Nóra

wanna írta...

Köszi Nóra, javítottam, tényleg sok lenne... :)