2020-01-05

Narancs naranccsal: a narancskenyér



Előre le kell szögeznem, szeretem a gyümölcsöket, csak úgy ... à la nature. Igaz van a nagy kedvenc a cseresznye és a körte, de a listámba az összes gyümölcs belefér. Ebből kifolyólag ezek nagy része megtalálható a blogon, süteményben, desszertben, mint a banánkenyér, a banánkenyér gyümölccsel, a püspökkenyér, a gyümölcsös sütemények, torták és úgy általában a gyümölcsös desszertek. 
Egy nagyszerű új kedvenc a narancskenyér, egy különleges, igazi téli, karácsonyi desszert. Elkészítése egyszerű, csak pár különlegesebb hozzávaló kell hozzá, mint a mandulaliszt, a kandírozott narancshéj és narancslikőr, vagy narancsvirágvíz és természetesen, bio, kezeletlen narancs, mivel a narancs ebbe a süteménybe teljes egészében, héjastól, belekerül.
 

Hozzávalók: 2-3 bio narancs, 5 tojás, 240 g mandulaliszt, 240 g kristálycukor, kandírozott narancshéj, 1/2 sütőpor, 5 cl narancslikőr vagy 1 ek narancsvirágvíz, 1 csipet só


Elkészítés:
A narancsokat mossuk meg és forrásban lévő vízben főzzük 15 percig. Ezt a műveletet ismételjük meg háromszor, mindig tiszta vizet forralva. Ezáltal a narancshéj elveszíti keserűségét és teljes egészében felhasználhatóvá válik - "szőröstől-bőröstől".

Ezután a lehűtött narancsokat botmixerrel turmixoljuk össze. Kézi mixer segítségével keverjük hozzá először cukrot, aztán a tojásokat, a likőrt és végül a sütőporral elkevert lisztet, a kandírozott narancshéjat és a csipet sót. 
Süssük a süteményt 165 C-fokra előmelegített sütőben 70-90 perc alatt készre. A készenléti fokot tűpróbával ellenőrizzük. 
Ha kicsit kihűlt, borítsuk ki a sütőedényből egy tálcára és csorgassuk meg olvasztott csokoládéval, vagy várjuk meg míg teljesen kihűl és vonjuk be csokoládémázzal.


Nincsenek megjegyzések: