2020-02-03

Csokoládé fondant torta



Vajas tésztával ritkábban készítek süteményt, egyszerűbb csak "keverni-kavarni" a hozzávalókat, mint a gyümölcsös piténél, vagy piskótánál. De mindenképp megéri a többletmunkát a "fáradságot". Ennél a csokoládés tortánál, meg különösen. Mennyei érzés ráharapni az enyhén roppanós tésztára, miközben olvad a szánkban a csokoládé. 

Szintén vajas tésztával készültek ezek a kosárkák is, csak ajánlani tudom.


Hozzávalók:
- a tésztához: 100 g liszt, 50 g vaj, 50 g porcukor, 1 tojás sárgája, 1 csipet só, 1 kanál víz
- a töltelékhez: 150 g csokoládé (min 75 % csokoládétartalmú), 100 g vaj, 75 g liszt, 150 g aranybarna kristálycukor, 6 tojás 

A sütéshez szükséges egy 23 cm átmérőjű, kivehető aljú gyümölcstorta-sütőforma. 
Nekem sajnos csak 25 cm átmérőjű volt/van, ezért a torta pereme kicsit magas, nem tölti ki a massza. 
Teendő: beszerezni egy 23 cm-es sütőformát, vagy megváltoztatni az mennyiségeket. Kiderül majd mi lesz az egyszerűbb... Az ízélmény azért így is feledhetetlen.

Elkészítés:
Először készítsük el a tésztát: keverjük az átszitált liszthez a porcukrot, a sót, morzsoljuk össze a vajjal, és adjuk hozzá a tojás sárgáját és a vizet. Gyorsan dolgozzuk össze, cipót formálva, fóliába csomagolva 30 percre tegyük a hűtőbe. 

Vajas tészta készítésénél alapkövetelmény, hogy hideg anyagokkal és gyorsan dolgozzunk.
A hűtőből kivéve
liszttel megszórt gyúrótáblán nyújtsuk ki a tésztát vékonyra, mégpedig úgy, hogy a tészta alá már rakjuk oda a kivehető aljú gyümölcstorta-sütőforma alját, amit szintén szórjunk meg liszttel. Nyújtsuk a tésztát nagyobbra mint a sütőforma kivehető alja, mert ez a rész lesz a sütemény pereme. Hajtsuk a tésztát körben a vissza a forma méretére, és helyezzük az alapot a tortaformába. Hajtogassuk a tészta széleit vissza a forma oldalára, nyomkodjuk be a formába és a felesleges tésztát távolítsuk el a forma pereméről. Helyezzük a sütőformát a tésztával 15 percre ismét a hűtőszekrénybe.
Ezután a tésztát villával szurkáljuk meg, helyezzünk rá alufóliát vagy sütőpapírt, melyre rakjunk sütőbabot vagy más nehezéket és 180°C-fokra előmelegített sütőben légkeverésen 10 perc alatt félig süssük meg (vaksütés). Az alufóliát és a babot eltávolítva, tegyük vissza a tésztát a sütőbe további 5 percre, amíg szép aranybarnára sül.
A töltelékhez mérsékelt tűzön olvasszuk meg a vajat és a csokoládét. A tűzről levéve keverjük hozzá a lisztet és a kristálycukrot, 
majd egyenként! a tojásokat.
Öntsük a tölteléket a tortaalapra és 180 C-fokon, légkeverésen süssük 10 perc alatt készre. A torta akkor jó, ha tészta aranybarna és a töltelék még remegős, később ha kihűl, megszilárdul.
Tálaláskor szórjuk meg porcukorral. Díszíthetjük  csokoládéforgácsokkal is.



Az eredeti recept itt található: Chocolate fondant tart

1 megjegyzés:

Unknown írta...

Alright...

What I'm going to tell you might sound kind of creepy, and maybe even a little "out there..."

BUT what if you could simply push "PLAY" to listen to a short, "magical tone"...

And miraculously attract MORE MONEY into your life??

I'm talking about hundreds... even thousands of dollars!!!

Think it's too EASY?? Think it's IMPOSSIBLE?!?

Well then, I've got news for you..

Many times the largest miracles in life are the easiest to RECEIVE!!!

Honestly, I'm going to provide you with PROOF by letting you listen to a real-life "miracle abundance tone" I've produced...

(And COMPLETELY RISK FREE).

YOU simply press "PLAY" and watch money coming right into your life.. it starts right away..

CLICK here to PLAY this marvelous "Miracle Abundance Sound Frequency" as my gift to you!!!