2010-12-30

Ha a Mátra, akkor Szőke Mátyás Pincészete



"Már nem bort iszik, aki élvezni tudja azt, hanem titkokat." Salvador Dali

A szilveszteri buli előtti nap a Mátrában, kitűnő alkalom a közeli sípályák, MátraszentistvánKékestető,  felkeresésére, az este pedig, egy borkóstolóra Szőke Mátyás pincészetében Gyöngyöstarjánban. Előzetes egyeztetés természetesen szükséges, de a borkóstoló a kiváló vacsorával feledhetetlen.
Már a vacsorát is kitűnő borok kísérik, a kóstolást a reduktív eljárással készített borokkal, a tartályoknál kezdjük, a hatalmas tartályok látványa lenyűgöző. A borok fantasztikus friss, üde borok, Szőke Mátyás pedig kitűnő házigazda.
Az ízek és zamatok érvényesülése érdekében először a könnyebb, fiatalabb száraz borokat  kínálja, utána az édesebbet, nehezebbet, idősebbet, savasabbat. Természetesen ezt már a pincében folytatva. Kóstolunk Olaszrizlinget, Királyleánykát, Irsai Olivért, Chardonnay-t, Kékfrankost, Cabernet Sauvignon-t, Cuvée-t. A borokhoz különféle sajtokat, diót kapunk, a hangulat kitűnő, csak a "sofőrök" isznak ásványvizet.
Az idő repül, ideje visszaindulni Mátrafüredre, és megfogadjuk, hogy jövőre megint ugyanitt tartjuk az előszilvesztert. Ez így megy már egy ideje, és ha nem is mindig, de azért összejön.

Nincsenek megjegyzések: