2012-05-13

Habos epres



Így az eperszezon kezdetén, mindenről az eper jut eszembe, természetesen epres süteményt készítettem. Az ötletet a francia tarte-tatin adta, vagyis gyümölcs alul, tészta felül, de ez most egy „más tészta”. Sütöttem már szilvával, meggyel és barackkal is, mindegyikkel nagyon finom. Vanília fagylalttal különösen, de csak forrón, a sütőből kivéve azonnal tálalva.


Hozzávalók: 40 dkg eper, 4 dkg porcukor, 4 dkg dkg kristálycukor, 4 dkg liszt, vaníliás cukor, 4 tojás, 1 dl tejszín, vaj

Elkészítés: 
A tésztához a 4 tojásfehérjét a kristálycukor felével kemény habbá vertem, a sárgáját kikevertem a maradék cukorral. Hozzáadtam a vaníliás cukrot, a lisztet, a tejszínt, és az egészet simára kevertem. Ezután óvatosan beleforgattam a tojáshabot. Egy 25-28 cm átmérőjű sütőformát kivajaztam, behintettem az alját és az oldalát porcukorral, ráraktam a felszeletelt epret, és az egészet beborítottam a habos krémmel. Előmelegített sütőben 3 percig nagy hőfokon sütöttem, hogy a tál alján lévő cukor karamellizálódjon, utána 180 °C még 20 percig sütöttem. A sütőből kivéve a tetejét porcukorral megszórva, egy gombóc vanília fagylalttal, mentalevéllel és eperrel azonnal tálaltam. Sütés közben a sütő ajtaját nem szabad nyitogatni. Legközelebb kipróbálom úgy, hogy a közepes nagyságú eperszemeket egészben teszem bele.
 

2 megjegyzés:

Juci írta...

Nagyon odavagyok az epres sütikért!
Ez is egy kitűnő reci. Olyan gusztára fotóztad a sütit, hogy szinte leemeltem a monitorról.

wanna írta...

Én is !