2012-05-22

Spenótos spagetti


 

A spagetti, spaghetti, de általában a tészták, a pasta-k, nemcsak Olaszországban népszerűek, hanem mondhatjuk, az egész világon. És ez nemcsak annak köszönhető, hogy nagyon gyorsan elkészíthetők, hanem azért is, mert nagyon finomak, változatosak. Az alap mindig egy jó minőségű tészta, és ami rákerül, fantázia és alkalom kérdése. A legegyszerűbb fokhagymás spagettitől, vagy a paradicsomos, fűszeres spaghetti alla puttanesca-tól kezdve, a sütőben készült, al forno tésztákig, mint a lumaconi, vagy a lasagne, széles a skála.
Persze, csak akkor, ha kész tésztát vásárolunk és nem magunk állunk neki a tésztakészítésnek, ami nem könnyű feladat, egyszer próbálkoztam vele, fettuccine-t készítettem házilag. Nagyon finom a gorgonzola mártással készült tészta vagy gnocchi, érdemes ezt is kipróbálni. Látványosak a színes tészták, melyeket természetes anyagokkal színeznek. Ilyenek a spenót, mely zöldre, a tintahal festéke feketére, a paradicsom pirosra festi a tésztát. A jó pasta elmaradhatatlan része a frissen reszelt parmezán és a friss zöldfűszerek. Elkészítése senkinek nem okozhat gondot, igazán a főzési időnek van nagyobb jelentősége, mert csak a „fogkeményre” főzött, „al dente” tészta az igazi. Mostani tésztánk – egy színes spagetti, rajta spenót és parmezán. A mennyiségek tetszőlegesek, lényegében a család vagy a társaság nagyságától és egyéni ízléstől függenek.

Hozzávalók: 500 g színes spagetti, 250 g spenót, 1 shalotta vagy sonkahagyma, 1-2 cikk fokhagyma, 50 g pecorino, olívaolaj, só, bors
 

Elkészítés:
A tésztát enyhén sós vízben megfőztem és leszűrtem. Közben blansíroztam, vagyis, először forró vízbe tettem 1-2 percre, majd hirtelen jéghideg vízzel lehűtöttem a spenótot, amely ezáltal megtartotta szép zöld színét. Ezután olívaolajon megfuttattam az apróra vágott hagymát és fokhagymát, hozzákevertem a blansírozott spenótot, fűszereztem frissen őrölt borssal és sóval. A leszűrt tésztát ezzel a spenótos mártással összekevertem, pecorino sajtot reszeltem rá, és azonnal tálaltam. 

5 megjegyzés:

Édeskonyha írta...

Egyszerű és finom hurrá, ráadásul nagyon guszta.Szívesen vennék fotóleckét tőled ;)

Erika írta...

Szuper tészta , így még talán nem is ettem, de imádom mindenhogyan. :)

trollanyu írta...

Szuper finom ételt hoztál, én is a spenót rajongók táborába tartozom:) Annyira szép a fotód, legszívesebben kivenném a tányért:)

Seffer Lilla írta...

Imádom, az egész tányérral, lécci most...:)

Elisabeth írta...

En is csak azt tudom mondani hogy szuper finom...nagyon szeretem mind kettot, a spenotot, es persze a spaghettit, hat akkor meg jobb a ketto combinacio!