2012-05-27

Zsenge zöldborsóleves



A zöldborsó feltételezések szerint Afganisztánból és Abesszíniából került Európába, már a rómaiak és a görögök is ismerték. Nálunk egész évben kapható mélyhűtött formában, de frissen az igazi, júniustól augusztus közepéig folyamatosan terem.
Vitaminokban gazdag, jelentős B1, B2, és C vitamin tartalma, kiváló szénhidrát- és fehérjeforrás.


Készíthető belőle leves, köret, saláták. Rántott csirke párolt cukorborsóval, csodás párosítás. Nem nagyon tudok frissebb, könnyű kora nyári levest elképzelni, mint a már idei sárgarépából és zsenge zöldborsóból készült zöldséglevest. Elkészítése roppant egyszerű, a hangsúly a friss zöldségeken, és a hozzáadott zöldfűszereken van.
 

Hozzávalók: 50 dkg kifejtett zöldborsó, 1 hagyma, 2 petrezselyemgyökér, 3-4 sárgarépa, 2 ek olívaolaj, 1 ek liszt, 1,5 csontlé, só fehér bors, petrezselyemzöld, oregánólevél
 

Elkészítés:
A hagymát az olajon megfuttatom, hozzáadom a megtisztított, megmosott, apró kockára vágott sárgarépát, petrezselyemgyökeret, 5-6 percig együtt párolom. Megszórom liszttel, hozzáadom a zöldborsót, feleresztem a csontlével, sózom, borsozom, és 8-10 perc alatt készre főzöm. A főzés befejezése előtt 1-2 perccel megszórom az apróra vágott petrezselyemzölddel és az oregánólevéllel. Opcionális: kínálható hozzá tejföl, főzhető bele csipetke.

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

Igazán szép, színes leves. Tejföl és habarás nélkül pedig könnyű is.

Gabriella írta...

Színes és finom! :P

leon írta...

Igazi nyári ízek és színek! Szép fotó!