2011-09-22

Saláta szőlővel, dióval



Kisasszony-napra elmennek a fecskék, tartja a mondás, és hiába "tombol" még kint javában a nyár, akár az erdőt járva, akárcsak a kertünkben ülve, már látjuk az ősz közeledtének csalhatatlan jeleit. Sárgulnak, hullanak a falevelek, érik a szőlő, a dió. A szőlőről nekem rögtön a régi szüretek jutnak eszembe, amikor nagyapám szőlőjében szüreteltünk. Csodás hangulatú családi-baráti esemény volt, mindennek megvolt a maga rituáléja. Mi szedtük, nagyapámék darálták, préselték a szőlőt, nagymamám főzte a gulyást. Alig vártuk, hogy megkóstolhassuk a lecsepegő, csodás mustot. A szőlő és a bor elválaszthatatlan a "magyar élettől", ősidők óta kultúránk része, elengedhetetlen kelléke ünnepeinknek, baráti összejöveteleknek, és nem mellesleg, mértékletes fogyasztás esetén egészségvédő hatása is közismert. Mi másból készítenénk mostanság salátát, ha nem szőlőből és dióból.
 

Hozzávalók: 1 jégsaláta, 1-1 fürt fehér és fekete szőlő, 5-6 dkg feta sajt, 1 lilahagyma, frissen őrölt só, bors, 1 ek balzsamecet, 2 ek dióolaj

Elkészítés:

A salátát kézzel összetépkedtem, meglocsoltam a sóból, a borsból, az olajból és az ecetből készített dresszinggel, ráhalmoztam a felkockázott lilahagymát, a kétféle szőlőt, a diót és a feta sajtot. A szőlő magját nem szedtem ki, sőt ajánlatos szétrágni, sok, az immunrendszerre hasznos anyag található benne. Természetesen ki is szedhető és van magnélküli szőlő is; ami az olajat illeti, már több helyen kapható hidegen sajtolt dióolaj, nem érdemes mással helyettesíteni. 
Ennyi. Csodás ízek és színek, a "kutatások" szerint nagyon jó az őszi depresszió ellen is (már ilyen is van).
Aki teheti, feltétlen látogasson el szombaton Erdőbényére a Hetedhét Pásztortűzek-re, fantasztikus élményben lesz része. Kóstolhat mustot, bort, sajtot megkóstolhatja a helyi és a zempléni konyha finomságait (részletes program a linken).


3 megjegyzés:

nina írta...

Jól hangzik, szőlő, dió nálam is nyerő páros. Voltál már ezen a fesztiválon Erdőbényén?

Roza írta...

Imádom a szőlőt! Sajnos, szénhidrát-diétát kell tartanom, így csak pár szemet ehetek. De azt nem hagyom ki:)

wanna írta...

Szia Nina!
Voltam Erdőbényén már legalább 4x a fesztiválokon, nyáron és ősszel is.
A nyári a "Bor, mámor, Bénye", az őszi pedig a "Hetedhét Pásztortűzek". Mindig nagy élmény, nem hagynám ki!