2012-05-08

Pikáns spenótkrémleves


 

Végre igazi tavasz van, és ezt nemcsak a hőmérő higanyszála jelzi, hanem a piacok zöldség-gyümölcs kínálata is! Válogathatunk a szebbnél szebb színes zöldségekből, gyümölcsökből. A medvehagyma után megjelent a sóska, a spárga, a spenót. Készíthetünk belőlük levest, pestót, mártást, süthetjük, főzhetjük, keverhetjük salátákhoz, a sor sokáig folytatható. Mivel szeretek érdekes, új ízkombinációkat kipróbálni, sok zöldfűszert használni, ezt a spenótkrémlevest kaffir lime levéllel „varázsoltam” kicsit mássá a megszokottól.
Mivel a gyerekek nemigen szeretik a spenótot, de a színes, szép leveseket igen, a lime-levél, és tálalásnál alkalmazott lilaburgonya-chips ezt a levest számukra is elfogadhatóvá teheti.
 

Hozzávalók: 300 g spenót, 200 g burgonya, 1 shalotta vagy sonkahagyma, 1 gerezd fokhagyma, 20 g vaj, 1 ek olívaolaj, 100 ml tejszín, só, bors, 1 kaffir lime levél
 

Elkészítés:
A megtisztított, felkockázott burgonyát másfél liter forrásban lévő sós vízben feltettem főni, melybe beletettem a lime-levelet. Közben az apróra vágott hagymát és fokhagymát vaj és olaj keverékén megpároltam. Ezután hozzáadtam a megmosott spenótot, az egészet megfőtt burgonyához kevertem, mellyel összeforraltam, hozzákevertem a tejszínt, és összeturmixoltam. Ízesítettem sóval, frissen őrölt zöld borssal, és chipsszel tálaltam.

5 megjegyzés:

Erika írta...

Nagyon gusztusos, az ilyen leveseket én is imádom:)

Seafalcon írta...

Finom lehet! Biztosan hamarost elkészítem! Az idén már nekem is lesz lilaburgonyám!

Seffer Lilla írta...

Nekem tetszik, jöhet!

trollanyu írta...

Izgalmas kombináció:) A kaffir lime levél nagyon tetszik benne, nagyon szeretem:)Na meg a spenótot is.

tücsi írta...

Biztos nagyon finom, főleg hogy friss spenótból készült.