2014-05-07

Csípős-savanyú káposztaleves



Ezt a levest távol-keleti, kínai, koreai, thai csípős-savanyú levesek ihlették. Csak ihlették, mert nem követtem semmilyen autentikus receptet sem, egyszerűen egy finom csípő-savanyú leves elkészítése volt a cél. Úgy készül, mint egy egyszerű zöldségleves, csak persze egy kicsit másképp. Az ördög mindig a részletekben rejlik. Itt ez most a hozzáadott gyömbér, a chili, és a rizsecet.


Hozzávalók: 1 fej új káposzta, 2-3 újburgonya, 1 vöröshagyma, 3 cm gyömbér, 2 sárgarépa, 1 ek chilipaszta, 1 ek kukoricakeményítő, 2 ek szőlőmagolaj, só, bors, 1 csokor kapor, vagy koriander

Elkészítés:

Először oldjuk fel a kukoricakeményítőt 100 ml vízben. Ezután forrósítsuk fel a serpenyőt vagy wokot, és 3-4 percig pároljuk benne a lereszelt gyömbért, a chilipasztát, az apró kockára vágott hagymát és sárgarépát. Közben egy fazékban forraljunk fel 2 liter vizet vagy alaplevet, ha forr, rakjuk bele a kis kockára vágott burgonyát, a hagymás-gyömbéres sárgarépát és az 1 cm széles csíkokra vágott káposztát. Sózzuk, borsozzuk, ízlés szerint, és forraljuk össze. Lassan adjuk a leveshez a vízben feloldott keményítőt, és főzzük a levest készre, amíg a zöldségek megpuhulnak, vigyázva arra, hogy ne főjenek szét. Ízesítsük a levest a rizsecettel, és tálaláskor szórjuk rá a felaprított kaprot.
 



1 megjegyzés:

Seffer Lilla írta...

Hmm, egy tálkával jöhetne ;)