2016-10-04

Töltött patisszon



A patisszon vagy más nevén csillagtök rendkívül sokoldalúan elkészíthető. Rántva, töltve vagy a rakott ételekhez hasonlóan, különböző dolgokkal rétegezve, mindenképp csodás. 
Elkészítése egyszerű, a kisebb friss példányokat hámozni sem szükséges. Csak ketté kell vágni, kimagozni, és készülhet is belőle "valami".  A nagyobbakat természetesen hámozzuk meg. 
Most egy töltött patisszont készítettem, a töltelék kis változtatásokkal töltött káposztáéhoz. hasonló.

De természetesen készíthetünk bele tölteléket hús és rizs nélkül is, csak zöldségekből, hasonlóan a töltött paradicsomhoz. Így is kitűnő, és ha a szalonnát vajra vagy olajra cseréljük, vegetáriánusok is fogyaszthatják...


Hozzávalók: 3-4 patisszon, 0,4 kg darált hús, 1 hagyma, 1 tojás, 50 g rizs, 100 ml tejszín, só, frissen őrölt bors, kevés pirospaprika, 50 g kolozsvári szalonna
 

Elkészítés: 
A patisszont hámozzuk meg, távolítsuk el a magjait és vízszintesen vágjuk ketté.
A töltelékhez a rizst főzzük félkészre. A szalonnát vágjuk csíkokra, olvasszuk meg, süssük meg rajta az apróra összevágott hagymát. Keverjük hozzá a darált húst, a tojást és a tejszínt, fűszerezzük sóval, borssal, paprikával és 2 perc alatt forraljuk össze. Végül adjuk hozzá a félkész rizst, és a tölteléket halmozzuk a félbevágott, megsózott patisszonokra. 
Süssük a patisszonokat 180 C fokra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt készre, vagy amíg a patisszonok megpuhulnak.

Nincsenek megjegyzések: