2019-03-15

Csoko, csoko, csokoládé - csokimousse-torta




Csokimousse-tortának neveztem el ezt a csodát, de lehet, hogy a „nagykönyv” szerint nem is az, konyhatúrásan alakult... 
Ugyanis már egy ideje próbálkozom egy három hozzávalóból álló sajttortával: 250 g Milka fehér csoki, 6 tojás, 250 g Philadelphia natúr krémsajt: az íze és állaga már elsőre is fenomenális lett. Probléma csak a forma méretének megválasztásakor történt, a torta kicsit laposabb lett a kelleténél. Végül sikerült megtalálnom a megoldást, az ideális formaméret ezekhez a mennyiségekhez a 22 cm-es kapcsos tortaforma.


Visszatérve a mai tortához ... Váratlan vendég jelentkezett be egy kávéra, kellett egy desszert. Bevásárolni már nem volt idő, valamit ki kellett sürgősen találnom, hát szétnéztem a kamrában, miből „sülhet ki” valami. Volt itthon mascarpone, tojás, egy tábla fehér és néhány tábla 78%-os fekete csoki, úgyhogy azt gondoltam, sajttorta lesz belőle, de fekete.
Hogy miért mégis moussetorta? Mert habos, krémes, lágy, de jól szeletelhető, a mascarpone lágyítja a fekete csokoládé ízét, a fehér csoki helyettesíti a cukrot ... 

Jó lett nagyon, megint bebizonyosodott, érdemes kísérletezni.

Hozzávalók: 250 g mascarpone, 6 tojás, 250 g csokoládé

Elkészítés: 

A csokoládét olvasszuk meg vízgőz fölött, a tűzről levéve keverjük bele a mascarponét. Válasszuk szét a tojások fehérjét és sárgáját. 
A tojássárgákat egyenként adjuk a csokoládés-mascarponés krémhez és keverjük csomómentesre. 
A tojások fehérjét egy csipet só hozzáadásával verjük kemény habbá és óvatosan, több részletben, keverjük a csokis-mascarponés-tojásos masszához. 
Melegítsük elő a sütőt 180ºC-fokra. 
Egy kapcsos sütőformát kívülről jól tekerjünk körbe alufóliával, belülről béleljünk ki sütőpapírral. 
Öntsük a formába a kész masszát és állítsuk egy kb. 80ºC fokos vízzel megtöltött sütőtepsire. 
Süssük a tortát 180ºC fokon 15 percig, utána csökkentsük a sütő hőmérsékletét 165ºC -fokra és süssük a tortát még 25-30 percig. 
Ezután kapcsoljuk ki a sütőt és hagyjuk a tortát benne még 15 percig, amíg megdermed. Tálaláskor szórjuk meg porcukorral, és adjunk mellé epret, vagy kivit, vagy friss fügét, vagy... 


Nincsenek megjegyzések: