2011-03-22

Mandarindzsem



Tegnap még nem gondoltam, hogy ma mandarindzsemet fogok főzni, de ezzel is úgy jártam, mint az első sütőtök-krémlevesemmel. Nem volt elég édes a tök, hát lett belőle krémleves, nagyon bevált a módszer. Most nem volt elég édes a mandarin, hát főztem belőle dzsemet.
Tíz mandarint vettem, vitaminpótlás lett volna a cél, vitamintartalma még meg is lehetett, de az élvezeti értéke, sajnos, nem ütötte meg az elvárt mércét. Mivel egyet megettem, a dzsem kilenc mandarinból készült. 

Elkészítés:
Először nagyon alaposan megtisztítottam, megmostam a mandarinok héját (barátnőm javaslatára szódabikarbónával). Utána vékonyan lehámoztam, a fehér részeket eltávolítottam, és csíkokra szeleteltem. A mandarin húsát a cikkekből késsel kivágtam, a magokat és a fehér részeket kidobtam.
A mandarin héját annyi vízzel, amennyi ellepte, 20 percig főztem, közben lemértem a mandarinhúst, mely most 45 dkg lett, hozzáadtam az előkészített héjakhoz, ehhez 25 dkg cukrot adtam és együtt addig  főztem, amíg zselés állagú nem lett. Egy vaníliarúd kikapart belsejével ízesítettem. Forrón, előzőleg előkészített üvegekbe raktam és száraz dunsztba tettem. Ugyanilyen módszerrel narancsból is készíthető dzsem és, természetesen, az sem „hátrány”, ha a narancsok vagy mandarinok finomak.
 

Nincsenek megjegyzések: