2011-03-29

Széllel bélelt április



A hosszú tél után, hamarosan itt van április - a keresztény hagyomány szerint Szent György hava, de nevezik még Tavasz hónak vagy Szelek havának is.
„Április, óh, Április,
Minden csínyre friss!”
             (Tóth Árpád)
A jeles napok népi hagyományokon, évszázados népszokásokon, időjárás-megfigyeléseken alapulnak.
A hónap szokásai, hagyományai összefüggenek a természet újraéledésével és az ehhez kötődő tennivalókkal. Áprilisban kezdődnek a földeken a tavaszi munkák, a hónap névadója, Sárkányölő Szent György napja április 24., évszázadok óta az állatok szabad legelőre hajtásának az ideje.
A hónap első napja, a bolondok napja – április bolondja az, akit elsején rászednek, megtréfálnak, kinevetnek. A szokás eredete bizonytalan, sokan úgy tartják, hogy a tavaszkezdethez kötődő kelta népszokásból maradt fenn, Európa-szerte ismerik.
Április 6. Vilmos napja, azt tartják, ha ezen a napon esős az időjárás, akkor szűk lesz az esztendő.
Április 14. Tibor napja jó időt jósol, ha már zöld a vetés; ha virágos a cseresznyefa, virágos lesz a szőlő is. Ezen a napon szólal meg a kakukk.
Április 25. Szent Márk napja a búzaszentelés hagyományát őrzi – a határ, a búza- és gabonaföldek megáldása –, keresztény szokás szerint ilyenkor búzaszentelő körmenetet tartanak, de ez valójában pogány eredetű népszokás.
Mivel az idén áprilisra esik húsvét, jeles nap április 17 – virágvasárnap – ezen a napon vonult be Jézus Jeruzsálembe, április 18-án kezdődik a nagyhét, április 22. nagypéntek, a kereszténység e napon emlékezik Jézus kereszthalálára és április 24. húsvét, Jézus feltámadásának ünnepe.

Mivel ez a bejegyzés egy nem  most született és mint tudjuk, a Húsvét mozgó ünnep, az idén, 2014-ben a jeles napok, ünnepek így alakulnak:  

  • Február 28 - Húshagyó kedd
  • Március 1 - Hamvazószerda
  • Március 5- Nagyböjt első vasárnapja
  • Április 9 - Virágvasárnap
  • Április 14 - Nagypéntek
  • Április 16 - Húsvét

    1 megjegyzés:

    Névtelen írta...

    köszi a tájékoztatást örömmel olvastam soraidat és figyelemmel kisérem majd az eseményeket köszi