2012-02-10

Gyümölcsös túrótorta



Süteményt nem gyakran sütök, sőt, mondhatnám, inkább ritkán, és akkor is valami „mást” akarok / próbálok, ami nemcsak pluszkalóriát jelent, hanem igazi élményt és élvezetet is nyújt. Ilyenek a Pavlova, a Narancsos mascarpone torta, a Torta della Nonna, a Svéd mandulatorta, hogy csak egy párat említsek. Ha pedig gyors desszertre van szükségem, akkor valami sütés nélküli egyszerű dolgot választok, mint a grillezett és habos gyümülcsök, a tiramisu, a pudingok, vagy a babapiskótából készült gyorsan elkészíthető desszertek.
Most is valamilyen különleges túrótortát szerettem volna sütni, és valóban csodás receptet kaptam Kassáról – habos túrótorta gyümölccsel. Eszméletlenül finom lett. 


Hozzávalók: 1 kg túró, 12,5 dkg vaj, 25 dkg porcukor, 1 vaníliarúd belseje, 5 dkg búzadara, 1 sütőpor, 5 tojás, gyümölcs tetszés szerint (meggy, narancs, kivi)
 

Elkészítés:
A porcukrot kikavartam vajjal, beletettem a vaníliát és összekevertem az átpasszírozott túróval. Egyesével hozzákevertem a tojások sárgáját, a búzadarát és végül a tojások felvert habját. Ezt a masszát vajjal kikent és belisztezett kapcsos sütőformába tettem, ráraktam a gyümölcsöket és 180°C fokos sütőben 45 percig sütöttem. A gyümölcs most cukorban eltett meggy és fekete áfonya volt, és raktam rá pár cikk diót is.
A sütés vége előtt úgy gondoltam, feldobom még az egészet egy kis karamellizált cukorral, tehát a torta tetejét kicsit megszórtam cukorral és a sütő turbógrill funkciót bekapcsolva gondoltam ráolvasztani. Ez, mondanom sem kell, nem jött össze, a tészta kezdett erősen barnulni, a cukor pedig nem karamellizálódott. Ezért látszanak rajta a cukorkristályok. Ehhez „célszerszám” kellett volna, olyan pisztolyszerű valami, ami gázzal működik, de ilyennel nem rendelkezem. A sütőport, mivel általában nem használok, természetesen, kifelejtettem belőle, ettől függetlenül a torta mesés lett, nekem leginkább még langyosan ízlett.


9 megjegyzés:

Seffer Lilla írta...

Süthetnél gyakrabban...:) Ez nagyon szuper...:)

Vicuska írta...

Nem vészes, hogy kimaradt a sütőpor, a tojáshab megtette a dolgát :) Gyakrabban kéne sütnöd, nagyon jól megy!!!

trollanyu írta...

Tényleg gyakrabban kéne sütnöd, aztán lesíeled a plusz kalóriákat. Túrót kellene szereznem, ilyenkor annyira hiányzik:) Gyönyörű lett, nem látszik rajta, hogy kihagytad a sütőport.Jó hétvégét:)

mellissina2 írta...

Biztos nagyon finom lett,én is szórok,minden kevert sütemény tetejére kristálycukrot,nagyon finom lesz tőle.
wanna,most márt többet kell sütnöd!!!:):)

Torviewtoronto írta...

colourful looks wonderful

Shoutforfood írta...

Perfect meal for this weekend & I have most ingredients on hand. As always, your recipes make me drool.

Elisabeth írta...

Fantasztikus gyumolcsos turo torta! Nagyon kulongleges a buza daraval. Igazan mondom, ez egy szuper kreacio!
En is szeretnem el kesziteni:DDD

wanna írta...

Köszönöm! Thanks!

Moni írta...

Ach, wie bunt, ach, wie saftig und lecker schon wieder dieser Vorschlag aussieht!! Ich denke, NUR ein Stueck wuerde mir ueberhaupt nicht reichen.:-)))
LG
Moni