2011-07-26

Cukkini tésztában - másképp



Így nyáron a friss zöldségekkel igazán változatossá tehető az étrend. Cukkini, padlizsán, édeskömény, paradicsom, paprika, különböző gombák - grillezve, párolva, főzve, sütve , az alkalom döntheti el, mi legyen belőlük. A legutóbb készített „cukkini-palacsinta” - előétel után most köretként is nagyszerű lett. Éspedig, hasábokra vágva, a korábban leírt pecorinós palacsintatésztába mártva, forró olajban kisütve. Így ez a cukkini, lényegében minden húsételhez kitűnő, amihez sült krumplit készítenénk. De hús nélkül, különböző mártogatósokkal vagy egyszerűen majonézzel, tartárral is megállja a helyét. Viszont, ha valami izgalmasabb ízre vágyunk, akkor ajánlható mellé a thai chiliszósz. Természetesen a palacsintatészta is lehet hagyományos, de ezt most éppen a pecorino teszi, szerintem, különlegessé. Pecorino helyett nagyon jó a parmezán is, de nem az előre lereszelt, dobozban kapható. Megéri a fáradságot, ha magunk reszeljük, egy napon nem lehet említeni a dobozossal. Már több helyen kapható a „Grana Padano” vagy a „Parmigiano-Reggiano” kimérve, és annyit veszünk belőle, amennyire éppen szükségünk van, de, ha mégsem, akkor az előre csomagolt 250 g-t sokáig eltarthatjuk a fagyasztóban, és mindig annyit reszelünk belőle, amennyire éppen szükségünk van. Persze be kell szerezni egy jó parmezánreszelőt is.

Hozzávalók: cukkini, palacsintatészta, só, bors, olaj

Elkészítés:
A cukkinit 1 cm vastag, 8-10 cm hosszú csíkokra szeleteltem, daráltam rá sót, borsot, az elkészített palacsintatésztába mártottam és forró mogyoróolajban aranybarnára sütöttem. Azonnal tálaltam, csodás ropogós, de csak frissen sütve.

 

3 megjegyzés:

trollanyu írta...

Nagyon szeretem az ilyen ételeket és a cukkini tényleg az egyik kedvencem. Mindig van otthon parmezánom, igaz drága, de nem is kell belőle sok.

wanna írta...

Ahogy már az előzőekből is kiderült, nekem is a zöldségek, a halak, a tengeri herkentyűk a kedvenceim, meg a jó sajtok, meg a, meg a... Minden ami finom :D.
Parmezánból tényleg nem kell sok, és sok mindenre jó.

nina írta...

Szuper ötlet, jöhet!