2011-08-26

Csalamádé



A csalamádé, szerintem, egy mindenki, vagy majdnem mindenki által ismert és közkedvelt saláta, savanyúság. Nyáron friss zöldségekből készíthető, különböző dresszingekkel. Télre pedig üvegekbe zárva, gőzöléssel tartósítva csodás csemege, főként saslik vagy flekken mellé. Elkészítéséről, akárcsak a lecsó, vagy a bográcsgulyás esetében elmondhatjuk, ahány ház, annyi szokás.
Mint minden tartósításnál, itt is a legfontosabb a friss, egészséges zöldségek és a megfelelően előkészített üvegek felhasználása. Csalamádé kétféle módon készíthető: saját levében, amikor is az összevágott zöldségeket besózzuk, fűszerezzük, 12-24 órára állni hagyjuk, és utána töltjük üvegekbe, vagy rögtön üvegekbe rakva, előre elkészített forró felöntőlében. 
Nekem az első módszer vált be, mindig így csinálom. Egyszerű és gyors. Általában a következő mennyiségekből készítek csalamádét, amely természetesen csökkenthető, növelhető, betartva a só-cukor-ecet arányát.


Hozzávalók: 3 kg káposzta, 2 kg uborka, 2 kg paprika, 1 kg zöld paradicsom, 0,5 kg hagyma, 2-4 chilipaprika, 15 dkg só, 50 dkg cukor, 6 dcl 10%-os ecet.
 

Elkészítés:
A zöldségeket megmostam és megtisztítottam. A káposztát és az uborkát legyalultam, a paprikát, a zöld paradicsomot és a hagymát vékonyra felszeleteltem, a chilit karikára vágtam és mindent egy mély tálba rakva megszórtam a sóval, a cukorral, ráöntöttem az ecetet, jól összekevertem és 1 napig állni hagytam. Másnap a csalamádét lazán üvegekbe raktam, a saját levével felöntöttem, az üvegeket lezártam és 10 percig sterilizáltam. A vízből kivéve 10 percre az üvegeket a tetejükre állítottam, utána száraz dunsztban hagytam kihűlni. Ebből a mennyiségből 14 darab 700 ml-s üveg készült. 


7 megjegyzés:

Anazar írta...

Pompás, és a színe!!

trollanyu írta...

Most annyira ennék ilyet, nagyon guszta:)Lehet, hogy egy kisebb adaggal megpróbálkozom én is.

Vicuska írta...

Imádom a házi készítésű csalamádét! De csak nyersen rakok el!

wanna írta...

Csodás csemege és tényleg jó a színe.
Kis adagból is ugyanígy elkészíthető, még a zöldség-arányok sem annyira lényegesek (a hagymát kivéve, azt nem szabad túladagolni), só-cukor-ecet. Ennyi.
Vicuska, mi az, hogy nyersen?
Vagy sterilizálom, vagy tartósítószer kell bele, én az első variációt választom mindig. Vagy van egy titkos módszered? Megosztod?

Vicuska írta...

Annácska, én így rakom el ősidők óta, ropogós, nagyon finom, mindenkinek ízlik, aki kóstolta! Neked nem fog tetszeni a szalicil miatt, pedig ilyen kis mennyiségben nincs ártó hatása :) http://vicuska13.blogspot.com/2010/08/csalamade-telere.html
Van sokkal jobb fotóm róla, amiben piros húsos paprika is volt, de nem találom a fotókat róla sehol :)

wanna írta...

vicuska@én nem ítélem el a szalicil használatát, nagyanyáink is használták :). Nem tudom megítélni mennyire ártalmas, vagy nem, már "tudományosan" sok minden elhangzott és annak az ellenkezője is,lásd tojásfogyasztás-koleszterin -probléma, de..., ha anélkül is tartósítható valami, akkor minek. Én ezért nem használok tartósítószert.

Rosina írta...

Wanna, annyi különbséggel csinálom, hogy rakok bele 1mokkás kanálnyi borként és nem szoktam sterilizálni, tehát nyersen megy a polcra. A fejtető állítás itt is érvényes a lé miatt.