2011-12-20

7 szuper karácsonyi desszert


Karácsonykor, a szentestei ünnepi vacsora fénypontja szerintem egy pohár jó tokaji és a desszert. Mivel már egy több fogásásos vacsorán vagyunk túl, ezért érdemes inkább könnyű, habos, gyümölcsös desszertekben gondolkodni. Szerintem a „kötelező” bejgli, püspökkenyér, mézes figurák hagyományos hármas mellett az alábbi torták, habok, krémek bármelyike nagyszerűen beilleszthető az ünnepi menübe.

Pavlova - óriás habcsók gyümölccsel 


Ez egy igazi ünnepi torta, nálunk kevésbé ismert, de érdemes elkészíteni, mert viszonylag egyszerű és nagyon finom. Lényegében egy óriás „habcsók” (meringue) tejszínhabbal és gyümölccsel. A felhasznált gyümölcsök nagyon sokfélék lehetnek, de az eredeti torta kivivel és eperrel készült Anna Pavlova híres orosz balerina tiszteletére. Úgy tartják, hogy az első tortát az 1920-as években készítették a balerina egyik ausztráliai és új-zélandi turnéja alatt vagy után. Vita volt arról is, hogy Ausztrália vagy Új-Zéland a Pavlova hazája, de a „kutatások” az mutatják, hogy Új-Zéland. Készíthető azonban málnával, áfonyával, gránátalmával és szederrel is.
Hozzávalók: 4 tojásfehérje, 15 dkg porcukor+2 ek a tejszínhez, 1 tk vaníliakivonat vagy aroma, 1 tk fehér borecet, 1 tk kukoricakeményítő, 200 ml tejszín, 250 g eper , 3 kivi

Elkészítés:
Robotgéppel a tojások fehérjéből kemény habot vertem, kanalanként adagolva hozzá a porcukrot, utána fakanállal hozzákevertem az ecetet és a kukoricakeményítőt.
Közben előmelegítettem a sütőt, 130 °C-ra. Egy sütőpapírra ceruzával 20 cm átmérőjű kört rajzoltam, a papírt megfordítottam és erre ráraktam a kemény habot, eligazgattam, hogy szépen fedje a kört és a sütőben 75 percig sütöttem. Ezután, a sütőt kikapcsolva, az ajtaját egy fakanállal kitámasztva a habcsókot a sütőben hagytam lehűlni. A lassú lehűtés eredményeképpen kívül a hab megkeményedett, de a belseje lágy, krémes maradt. Az így elkészített habcsók hűvös helyen 1-2 napig is tárolható.
Tálalás előtt a tejszínhabot a két kanál cukorral és a vaníliacukorral kemény habbá vertem és a gyümölcsökkel együtt a kész alapra raktam.


Gyümölcsös tiramisu


A tiramisu az egész világon ismert, habkönnyű, olasz édesség, desszert. Nem nagyon kell bemutatni, mindenki szereti, mindenkinek van rá egy tuti receptje. Viszont aki nem szereti a kávét, az sem kell, hogy kihagyja, mert gyümölccsel is nagyon finom, és mivel ez alkohol nélkül készül, a gyerekek is fogyaszthatják. Nagyon sokféle gyümölccsel készíthető, most mangót, körtét, gránátalmát és málnát tettem bele. 


Hozzávalók: 1 mangó, 2 körte, 1/2 gránátalma, 20 dkg málna, 1 ek cukor, 12 db babpiskóta, 5 cl málnalé
- a mascarpone krémhez: 2 tojássárgája, 2 ek cukor, 20 dkg mascarpone, 2 dcl tejszín


Elkészítés: 4 koktélos pohárra
A krémhez először kézi mixerrel habosra kevertem a tojássárgáját a cukorral, ezután hozzákevertem a mascarponét. A tejszínt kemény habbá vertem és egy spatulával a tojásos-mascarponés mixbe forgattam. 
A darabokra tört babapiskótát beáztattam a málnalébe.
A málnát villával összetörtem. A mangót és a körtét kis kockákra vágtam, a körtét, hogy ne barnuljon meg, citromlével meglocsoltam, a gránátalmából a magvakat kiszedtem.
A koktélos poharak aljára tettem 2 ek összetört málnát, erre tettem egy réteg mascarpone krémet, erre egy réteg málnalébe áztatott babpiskótát. A babpiskótára egy réteg gyümölcsöt, erre megint mascarpone krémet, és végül még egy réteg gyümölcsöt.
Ha trópusi gyümölcsökből készítjük, akkor az lehet mangó, papaya, ananász, banán. Kókusztejjel és kókuszliszttel gazdagítva, igazi egzotikus csemege.


Vaníliakrém-torta őszibarackkal

 

Hozzávalók:
- a tésztához: 30 dkg liszt, 20 dkg vaj, 3 tojás sárgája, 10 dkg porcukor, egy csipet só;
- a krémhez: 6 tojássárgája, 15 dkg cukor, 5 dkg liszt, 6 dcl tej, 1 vaníliarúd, 1 citrom lereszelt héja, 6 őszibarack, porcukor meghinteni

Elkészítés:
A vajas tészta készítésénél alapkövetelmény, hogy hideg anyagokkal és gyorsan dolgozzunk. Először az átszitált lisztet „morzsoltam” össze a vajjal, ezután adtam hozzá a cukrot, sót és a tojássárgákat. Gyorsan összedolgoztam, cipót formálva, fóliába csomagolva egy órára a hőtőbe tettem.
Közben elkészítettem a krémet. Egy fazékba öntöttem fél liter tejet, beletettem a vanília kikapart belsejét és a lereszelt citrom héját, forráspontig hevítettem. A tojások sárgáját kikevertem a cukorral, belekevertem a maradék tejet és a lisztet, majd hozzáöntöttem az előzőekben felforrósított vaníliás tejhez, melyet folyamatos keverés mellett krémmé sűrítettem. A kész krémet folpackkal letakarva (hogy ne bőrösödjön be a teteje) hagytam kihűlni. 
Az őszibarackokat négybe vágtam, meghámoztam. Télen konzerv őszibarackkal is kitűnő.
Ezután a tésztát két kör alakúra kinyújtottam, az egyiket a kivajazott 24 cm átmérőjű formába helyeztem úgy, hogy 3 cm pereme legyen. A tésztalapot villával megszurkáltam, ráraktam az őszibarackcikkeket és ráöntöttem a vaníliakrémet. A másik tésztalappal az egészet lezártam, a felesleges tésztát késsel eltávolítottam. A tetejét villával megszurkáltam, tojássárgájával megkentem és 175°C sütőben, légkeverésen 40 perc alatt készre sütöttem. Miután kihűlt tetejét porcukorral megszórtam.

Linzer karika


Az omlós linzertészta – alaprecept, nagyon sok gyümölcsös sütemény alapja, sok minden készíthető belőle. A Habos almatorta, a Körtetorta mandulával vagy a Tarte Tatin is ezek közé tartoznak.

Elkészítés:
A vajas tésztát a Torta della Nonna-nál leírtak szerint készítettem el. Utána, a hűtőből kivéve, a tésztát lisztezett deszkán kinyújtottam, és egy pohárral karikákat szaggattam belőle. Aztán a karikák feléből még gyűszűnyi kis karikákat vágtam ki. Ez lett a linzerkarika felső része. A karikákat előmelegített sütőben 180°C fokon 20 perc alatt aranyszínűre sütöttem. Miután kihűlt, a lyukas karikákat porcukorral megszórtam és saját készítésű barackdzsemmel az alsó és felső karikákat összeragasztottam.

Narancsos mascarpone torta

Hozzávalók: 3 narancs, narancsdzsem, csokoládé (75%-os) A piskótához: 5 tojás, 5 ek liszt, 5 ek cukor, ½  mk sütőpor A krémhez: 25 dkg mascarpone, 25 dkg túró, 200 ml tejszín, 5 dkg porcukor, 1 dcl édes Tokaji Muskotály, 1 citrom lereszelt héja, 1 vaníliarúd 

 

Elkészítés:
Először megsütöttem a piskótát a korábban leírtak szerint, egy 26 cm átmérőjű tortaformában. Miután kihűlt, vízszintesen kettévágtam. Míg a piskóta sült-hűlt, meghámoztam a narancsokat és a cikkekből kihámoztam a gyümölcshúst. A krémhez először kézi habverővel kikevertem a túrót a porcukorral, ráreszeltem a citromhéjat, hozzáadtam a vaníliarúd kikapart belsejét, a bort, végül a mascarponét és a tejszínből felvert habot. Az alsó tortalapot megkentem a saját készítésű mandarindzsemmel - nem volt most narancsdzsemem, de ezzel is kitűnő lett -, ráraktam a narancshúst, erre egyenletesen elsimítottam a krém 2/3-t, ráhelyeztem a felső tortalapot, melyet bevontam a maradék 1/3 rész krémmel és 2 órára hűvös helyre helyeztem. Tálalás előtt csokoládéforgácsot szórtam rá, melyet egyszerű gyümölcshámozóval készítettem.

Füge és gránátalma borhabbal



Hozzávalók: 4 füge, 1 gránátalma, 1 tojás sárgája, 2 dcl bor, 2 ek cukor

Elkészítés:
A fügéket cikkekre vágtam, a gránátalmából kiszedtem a „magokat” és a tányérokra raktam.
A borhabot, mely az alábbiak szerint készült, a gyümölcsre öntöttem és azonnal tálaltam.
A cukrot a tojással habosra kevertem, belekevertem a bort, és vízgőz fölött habverővel folyamatosan kevergetve habosra főztem.


Svéd mandulatorta 

 
Hozzávalók: 25 dkg egész mandula, 10 dkg szeletelt mandula, 4 tojás, 1 dl tejszín, 20 dkg kristálycukor, 20 dkg vaj

Elkészítés:
Az egész mandulát megdaráltam (most héj nélküli mandulát vettem, de legközelebb héjast fogok darálni), a szeleteltet pedig megpirítottam.
A tojások fehérjét a fele cukorral, melyet kanalanként adtam folyamatosan a habhoz, mixerrel kemény habbá vertem, majd fakanállal hozzákevertem a darált mandulát. A masszát sütőpapírral bélelt, kapcsos tortaformába töltöttem és előmelegített sütőben, 190 fokon 20 percig sütöttem. Kivettem a formából, amikor kihűlt lehúztam róla a sütőpapírt és visszatettem a tortaformába.
A krémhez a tojások sárgáját a cukorral kikevertem, hozzáadtam a tejszínt és folyamatos keverés mellett gyenge tűzön 5-6 percig főztem. A tűzről levéve a vajat kis darabokban adagoltam hozzá, beleolvasztottam, ezáltal kellő sűrűségű lett a krém.
Amikor a krém langyosra hűlt, a tortaformában lévő alapra öntöttem és a pirított szeletelt mandulával megszórtam. Fogyasztás előtt néhány órára a hűtőbe tettem. 

7 megjegyzés:

Roza írta...

Egytől-egyig mindegyik nagyon csodás!:)

trollanyu írta...

Mindegyiket elfogadnám én is az ünnepi asztalra:) Egy nagyon finom könnyű finomsággal készülök én is.Aprósütit és bejglit készítek, illetve a bejgli most lett kész, azonkívül túl sokat nem fogok sütni, mert vendégeink nem lesznek idén. Igaz, hogy egyébként is mindig sütök, szóval csak a szokásos. Sajnos ez az első karácsony az anyukám nélkül, ezt kissé nehéz elfogadni, ilyenkor még fájdalmasabb a hiánya. További jó készülődést Neked:)

Petra írta...

Ez a bejegyzés maga a nagybetűs kísértés...
Gyönyörűek egytől-egyig. :)

Elisabeth írta...

Wanna-minden desszert amit it mutattál, mesebeli szépségek. A Pavlóva, saját magában csodás.
Minden Karácsonyi asztalon még has csak egy volna a sokbol, amit készitettél, a vendégek örvendenének!
A Linzer karikáid is finom és omlósak.
Az én vejem Como, Italiábol való, és ő is sütött a Nonna féle Linzert, amit a lányom blogján található...nagyon érdekes, nem is tudtam hogy ők is sütöttek, a szabad napján, mult héten, és egyszerre tettük fel mindketten a blogunkra. Az enyém kissé változatos, darált mandulát is tettem a tésztában.
Itt a lányom Lora blogja-a blog listámon megtalálható!
Cake Duchess

Jayanthy Kumaran írta...

innovative flavors...looks lipsmacking gooooooooood..:)
Tasty Appetite

wanna írta...

Köszönöm Nektek!
Thx Jay!

Vicuska írta...

Tényleg mind szuper!!!!