2011-07-18

Kakukkfüves rókagombaleves



Már megjelentek a piacon a csodás erdei gombák. A gomba, amellett, hogy kitűnő fehérjeforrás, finom is, sokféle étel készíthető belőle és igazán változatossá tehető vele az étrend. Mi, mint régi természetjárók, nemcsak szeretjük, de valamelyest ismerjük is a gombákat, hétvégi programként a nyár folyamán be szoktunk iktatni egy-két gombászást. Az idén ez még sajnos nem jött össze, de reménykedek.

Aki nem igazán ismeri a gombákat és mégis rászánja magát a gombagyűjtésre, felhasználás előtt feltétlen mutassa meg a piaci gombaszakértőnek. Ha a piacon erdei gombát látok, beindul a fantáziám és feltétlen készítek valamit belőle. Ez most a rókagomba volt, melyet neveznek még csirke- és sárgagombának is. Szerintem rókagombából főzhető talán a legfinomabb gombaleves.


Hozzávalók: 25 dkg rókagomba, 1 l csirkealaplé, 1-2 sárgarépa, 1 hagyma, só, bors, 2-3 szál kakukkfű, 2 ek olívaolaj

Elkészítés:
Egy fazékban az olajon üvegesre párolom a hagymát, rádobom a kis kockára vágott sárgarépát és pár percig még együtt párolom. Ezután felöntöm az alaplével, beleteszem a megtisztított és csíkokra vágott gombát, a kakukkfüvet, darálok rá sót, borsot és 10-12 perc alatt készre főzöm. A benne főtt kakukkfüvet eltávolítom. Tálaláskor megszórható apróra vágott friss kakukkfűvel, kínálható hozzá tejfel.

7 megjegyzés:

nina írta...

Szép ez a gomba, a levest is megfőzöm, ha találok ilyen gombát. Más gombából is főzhetem?

trollanyu írta...

Szia, nézz be hozzám, egy dijat szeretnék neked adni:)A gombát imádom, de sajnos nem nagyon ismerem őket.

Vicuska írta...

Én nem ismerem, de szeretem a gombát :)

wanna írta...

Vicuska! Érdemes megismerni a gombákat, csodás élmény gombát találni az erdőben. Ha meg nem vagyunk biztosak még magunkban, a gombavizsgálót NE hagyjuk ki!

Vicuska írta...

Nevetni fogsz a következő történeten, de régebben, mint nagy természetbarát, eljártam a baráti körömmel az erdőbe gombázni. Mivel nem vagyok nagy ismerője a jellegzetességeinek, szedtem, amit találtam, kivéve persze azokat, amelyekről azért biztosan tudtam, hogy nem ehetőek. Lepihentünk az egyik tisztáson, és mindenki átválogatta a kosara tartalmát- az enyémet a hobbi-gombaszakértő barátom. Jobbra rakta a jó gombákat, balra a rosszakat. A bal oldali csomó tetemes méreteket öltött. Lekonyult a lelkesedésem... A többiek megsajnáltak és adakoztak a saját gyűjtésükből. Így lett nekem mennyiségben a legtöbb gombám, a többiekéhez képest! :)

wanna írta...

Vicuska! Tetszik a story-d, és üzletnek sem rossz :).

wanna írta...

Nina! Szerintem más gombából is megfőzhető ez a leves. Az erdei gombák közül a vargányák csodálatosak szinte mindenre, talán még a kucsmagomba is szóba jöhet.