2011-07-14

Meggyszörp és konyakos meggydzsem csokival



„Ezrivel terem a fán a
Meggy...” 
(Petőfi Sándor)

A meggy - Prunus Cerasus, a rózsafélék családjába tartozik, különösen értékes gyümölcs, őshazája Észak-Indiától a Balkánig terjed. (Sauerkirsche, sour cherry, Amarellen). Magyarországon a legismertebb termesztett fajtái a Pándy, az Érdi, a Cigány és az Újfehértói fürtös meggy. Nyár elejétől érik, kitűnő vitaminforrás, A-, B-, C-vitamintartalma jelentős, tartalmaz vasat, kálciumot, káliumot, magnéziumot. Flavonidokban gazdag, antioxidáns és vértisztító hatású. A meggyből készült tea köhögéscsillapító és görcsoldó. Kitűnő pálinka készíthető belőle.
A ribizlivel és a meggyel én is elkezdtem az idei „befőzésprojektemet”. 
Ahogy az már az eddigi bejegyzésekből kiderült, az egyszerűen, gyorsan, adalékok nélkül készített ételek, befőttek híve vagyok, amelyeket aztán valamivel – fűszerrel, különleges olajjal, ecettel vagy sóval „feldobok”. Répacukor helyett, ahol lehet, mézet vagy más cukrokat (nád, nyírfa), stevia-t használok.
De vissza a meggyhez! Mivel legutóbb a dzsemre tettem a hangsúlyt, és a visszamaradt lé lett a szörp, most a szörpre koncentráltam. Itt is az arányok fontosak és nem a mennyiségek, de mivel tartósítószert nem használok, a szörpöt is nyersen készítem, a cukor-gyümölcs arány, hogy az eltarthatósággal baj ne legyen, most 1:1.
 

Hozzávalók: meggy, cukor, csokoládé, citromsav, konyak
 

Elkészítés: 
A kimagozott meggyet megmértem, összekevertem ugyanannyi cukorral, kilogrammonként hozzáadtam 1 mk citromsavat és 48 órára félretetettem. Közben párszor megkevertem, hogy a cukor tökéletesen elolvadjon. Ezután a keletkezett meggylevet üvegekbe szűrtem. Ezzel a szörp kész is! A megmaradt meggyből pedig dzsem készült. Ehhez egy fazékban mérsékelt tűzön felforraltam a meggyhúst, melybe egy tüllzacskóban beletettem 15-20 szem összetört meggymagot – csodás ízt kölcsönöz a dzsemnek –, és folyamatosan kavargatva, mérsékelt tűzön 10 percig főztem. Közben minden 1 kg meggyhez hozzákevertem 10 dkg 70%-os étcsokoládét. Forrón üvegekbe töltöttem, a tetejére 10 ml konyakot öntöttem és száraz dunsztban hagytam másnapig kihűlni. Ezt a receptet még tovább szoktam variálni: csoki helyett fahéjat és vaníliát rakok bele, konyak helyett rumot. Kísérletezni jó! 
 

4 megjegyzés:

maya írta...

Csuda jó ötlet ez a csokis meggydzsem! Én a dzsemeket dzsemfixxel készítem. Ezt biztos kipróbálom.

wanna írta...

Igen, érdemes kipróbálni, mert a dzsemfix végleg elfelejthető :)

nina írta...

Konyakos meggy, csak fordítva? Azt szeretem! Itt belül van a csoki! Van még meggy? Ez még nekem is egyszerűnek tűnik, nem szoktam befőzni. Eddig!

wanna írta...

Meggy már talán nincs, de jövőre kipróbálhatod. Igazán megéri a fáradságot az elkészítése, ami nem is olyan nagy.